Twee weken voor zijn dood schreef Hawking nog paper waarin hij onthulde hoe onze Aarde zou ophouden te bestaan

© ISOPIX

Zijn dood beroerde de hele wereld: Stephen Hawking stierf begin deze week. Amper twee weken voor zijn dood diende de wetenschapper nog een laatste baanbrekende onderzoekspaper in, waarin hij uitlegt hoe we bewijzen van een ‘multiversum’ kunnen vinden en waarin hij het einde van ons bestaan voorspelt.

lbo

De ‘multiversum’-theorie gaat ervan uit dat er naast ons universum nog andere universums zijn. Ons universum is slechts een van de vele anderen, veroorzaakt door de oerknal. En zo’n ander universum kunnen we detecteren en meten via een detector op een ruimteschip. Dat staat te lezen in de allerlaatste paper van wereldberoemd fysicus Stephen Hawking, die begin deze week stierf. Hij schreef de paper vanop zijn sterfbed, samen met Belgisch natuurkundige Thomas Hertog.

In de paper staat hoe de mensheid zo’n andere universums zouden kunnen vinden. De wiskundige berekeningen die nodig zijn om dat te kunnen bereiken, staan allemaal in die laatste, baanbrekende paper.

LEES OOK. Hoe hij ontdekte dat hij ziek was en hoe hij zijn stem verloor: 10 dingen die je nog niet wist over Stephen Hawking

De kwestie van ‘multiversum’ hield Hawking al lang bezig. Ook al in 1983 schreef Hawking, samen met James Hartle, een onderzoekspaper waarin hij uitlegt hoe het universum is ontstaan, maar ook dat de oerknal oneindig veel andere oerknallen creëerde, die elk hun eigen universum hebben doen ontstaan.

De paper van Hawking suggereert ook dat het bestaan op Aarde uiteindelijk zal vervagen in de duisternis wanneer de energie van de sterren op is. Dat wordt in de kosmologie als een controversieel idee beschouwd, want het betekent meteen het einde van ons bestaan op Aarde, maar veel wetenschappers zien hierin ook een mogelijke doorbraak in de kosmologie.

Mocht dit bewijsmateriaal nog tijdens zijn leven ontdekt zijn, dan had het Hawking wellicht een Nobelprijs opgeleverd. Nu heeft hij die prestigieuze erkenning nooit gekregen.

Aangeboden door onze partners