Ongezien in rugbywereld: tegenstander van Zwarte Duivels valt referee aan, krijgt stuntzege nog staartje?

Hoe hard het er op een rugbyveld ook aan toe kan gaan: normaal heerst er een onaantastbaar respect voor de scheidsrechter. Normaal, want in de WK-kwalificatiewedstrijd van de Belgische Zwarte Duivels liep het uit de hand. Tegenstander Spanje kon de beslissingen van de Roemeense referee niet smaken en bij de tiende penalty tegen de Spanjaarden, vielen die de man in het zwart aan. Ongezien. De Europese federatie Rugby Europe laat maandag echter weten alle spelfases van dichtbij te zullen bekijken.

Spanje was zwaar favoriet tegen België maar verloor op de Heizel met 18-10 en liep zo een rechtstreekse kwalificatie voor het WK 2019 mis. Dat ticket gaat naar Roemenië en het feit dat de Roemeense referee tien penalties tegen de Spanjaarden floot, schoot bij enkele Spaanse spelers in het verkeerde keelgat. Enkele Belgische spelers namen de referee in bescherming. Vlad Iordachescu en zijn twee assistenten moesten na de wedstrijd onder begeleiding van veiligheidsmensen het terrein verlaten.

De voorzitter van de Spaanse rugbyfederatie was achteraf niet onder de indruk. “Iedereen die de wedstrijd heeft gezien, zal de referee beoordelen. Hij gaf 10 penalties tegen ons, dan krijg je dit”, verkondigde Alfonso Feijoo.

Vincent Hart was met zes omgezette strafschoppen de grote man bij de Zwarte Duivels. België sluit de groep van zes als vijfde af met twee zeges, nadat twee weken geleden ook Duitsland werd verslagen (69-15). Daardoor was het behoud verzekerd.

Stuntzege krijgt mogelijk staartje

Aangezien de verrassende overwinning voor beroering bleef zorgen, liet de Europese federatie Rugby Europe maandag weten alle spelfases van dichtbij te zullen bekijken.

Een officiële klacht van de Spanjaarden werd afgewezen, maar nu belooft Rugby Europe de zaak vrijdag toch nader te bekijken tijdens een samenkomst in Poznan. “Na afloop zal een verklaring worden verspreid”, luidt het.

De voorzitter van Rugby Europe is overigens ook een Roemeen.

Door vml
    Meest recent