Noorse minister neemt ontslag na Facebook-rel

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Noorse minister van Justitie en Migratie Sylvi Listhaug heeft dinsdag haar ontslag aangekondigd en heeft zo een mogelijke regeringscrisis vermeden. Ze was in opspraak geraakt door een bericht op Facebook. Dinsdag was een parlementaire vertrouwensstemming gepland die slecht kon aflopen voor de conservatieve minderheidsregering.

De politica van de rechts-populistische Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet) veroorzaakte opschudding door begin maart op Facebook de sociaaldemocratische oppositiepartij Arbeidspartij (Arbeiderpartiet) ervan te beschuldigen meer in te zitten met de rechten van terroristen dan met de veiligheid van het land.

Listhaug verwijt de Arbeiderspartij, zelf in 2011 het slachtoffer van de bloedige aanslag op het eiland Utoya, dat ze zich verzet tegen een voorstel om personen die een bedreiging vormen voor het land de Noorse nationaliteit af te nemen, zonder eerst via de rechter te moeten passeren. Vijf dagen na publicatie verwijderde de minister de post en donderdag bood ze aan het parlement haar excuses aan, maar voor de oppositie was dat niet voldoende.

De jongerenafdeling van de Arbeidspartij werd op 22 juli 2011 slachtoffer van een aanslag op het eiland Utøya, waardoor sommigen het bericht van Listhaug ongepast vonden. Dader Anders Behring Breivik was ooit lid van de Vooruitgangspartij.

Dinsdag schreef Listhaug, ook op Facebook, dat zij “niet kan toestaan” dat haar partij aan invloed en macht verliest. Ze voegde eraan toe vrijwillig op te stappen. “De laatste weken waren surrealistisch. Een Facebook-bericht, dat niets te maken had met 22 juli en waarvan ik spijt heb dat het geplaatst werd, heeft de Noorse politiek in een kleuterschool veranderd. Dan ben ik van mening dat het mijn verantwoordelijkheid is om mij volwassen te gedragen”, aldus de politica, die ook nog van een “zuivere heksenjacht” spreekt.

Premier Edna Solberg van de conservatieve Høyre-partij had lof voor het werk van Listhaug in haar regering. “Ik heb Sylvi ervaren als een hardwerkende minister”, zo citeert de Noorse omroep NRK de eerste minister. Solberg sluit niet uit dat de politica nog terugkeert als minister in een andere post. Ondertussen wordt Visserijminister Per Sandberg, partijgenoot van Listhaug, genoemd als nieuwe minister van Justitie. Hij zou dinsdag nog worden aangesteld, aldus NRK.

AANGERADEN