40 van de 43 daders groepsverkrachting in Zweden hebben migratie-achtergrond

© Getty Images/iStockphoto

Terwijl bij ons het onderzoek naar de groepsverkrachting van afgelopen weekend loopt, komt uit Zweden het bericht dat de voorbije twee jaar 40 van de 43 daders van groepsverkrachting een migratie-achtergrond hebben.

pom

Zweden is in de greep van gangrapes. In nog geen maand tijd waren er zijn Malmö alleen al drie groepsverkrachtingen. Onder andere op een speelpleintje is een meisje van 17 jaar verkracht door een groep Afrikaanse mannen.

De meest schokkerende groepsverkrachting gebeurde in een appartementsgebouw. Een groep van 30 mannen sloeg een vrouw bewusteloos en misbruikten haar om beurten. Andere bewoners die het zagen gebeuren deden niets.

Stijging vanaf 2015

De Zweedse kant Expressen vergeleek cijfers van de voorbije tien jaar. Aanvankelijk blijven die gelijk maar vanaf 2015 stijgen ze met 15 procent. 2015 is het jaar dat Zweden de grenzen openstelde voor de migrantenstroom.

Expressen bekeek ook het profiel van de daders van groepsverkrachtingen in de jaren 2016 en 2017. Daarin deed de politie onderzoek naar 32 groepsverkrachtingen. Daarin zijn 43 mannen veroordeeld. 40 van hen hadden een migratie-achtergrond; ze waren ofwel zelf naar Zweden gekomen of hun ouders zijn migranten.

Vaak worden daders bij verstek veroordeeld. Zo is er het verhaal over een Egyptische groepsverkrachter die door mededaders is aangewezen als “deelnemer” maar die nooit gepakt is. Hij is veroordeeld tot 20 jaar cel maar kon onderduiken.

De allochtone daders zijn jong. De meesten niet ouder dan 21 jaar.

Aangeboden door onze partners