Europese Commissie maakt 4,6 miljoen euro vrij voor ex-werknemers Caterpillar

© BELGAIMAGE

De Europese Commissie wil 4,6 miljoen euro vrijmaken om de vroegere werknemers van Caterpillar in het Waalse Gosselies en de toeleveranciers van de machinebouwer te ondersteunen bij hun zoektocht naar een nieuwe job.

De Commissie gaat vrijdag aan de lidstaten en het Europees Parlement voorstellen om België 4,6 miljoen euro uit het Europese globaliseringsfonds toe te kennen. “Zo kunnen wij de ontslagen werknemers helpen een nieuwe baan of betere kansen op werk te vinden”, zegt eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen.

Het Europese geld moet ten goede komen aan 2.287 voormalige werknemers en 300 jongeren die geen baan hebben en geen onderwijs of opleiding volgen. Zij krijgen actieve loopbaanbegeleiding, hulp bij het zoeken naar een baan, beroepsopleiding en steun voor het opzetten van een eigen bedrijf. Het totale pakket kost 7,7 miljoen euro. De overige 40 procent zou gefinancierd worden door de Waalse overheid.

Gosselies kondigde in september 2016 de sluiting van de fabriek in Henegouwen aan. Onmiddellijk na de bekendmaking zette de Commissie samen met het Waalse Gewest een taskforce op om de gevolgen van de sluiting op te vangen. In de taskforce werd onder meer besproken hoe het Waalse Gewest optimaal gebruik kon maken van de beschikbare Europese steunfondsen.

Aangeboden door onze partners