Personeel van nucleaire waakhond FANC klaagt “gebrek aan geloofwaardigheid” directie aan

Bron © BELGA
Brussel -

Een twintigtal personeelsleden van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft dinsdag actie gevoerd aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Er werd een nota overgemaakt, waarin onder meer werd aangegeven dat er geen vertrouwen meer is in de huidige directie. Maar de actievoerders werden niet ontvangen door de minister.

Het personeel van de nucleaire waakhond is al enige tijd ontevreden over de werking binnen het agentschap. Er wordt onder meer geklaagd over de grote werkdruk. “Er is sprake van een grote psychosociale last binnen het FANC”, zegt Lionel Sombré van de socialistische overheidsbond CGSP. “De actieplannen die daarover werden opgezet leiden tot niets. Alles is op een dood punt beland. Bovendien hangt er een grote dreiging van ontslagen binnen het bedrijf. Zo is er vorige week nog een collega ontslagen.”

Andere werknemers klagen ook het gebrek aan toekomstvisie aan. Zo zou het FANC onvoldoende worden voorbereid op de nieuwe rol die het agentschap na een kernuitstap zal moeten spelen.

De christelijke en socialistische bonden hebben hun kritiek nu opgelijst in een tien pagina’s tellende nota. Daarin wordt ook “het verlies aan geloofwaardigheid in de directie” aangeklaagd. De lijst met verwijten aan het adres van de directie is erg uitgebreid. Het gaat onder meer om het opzijschuiven van een preventieadviseur, het niet respecteren van het arbeidsreglement en een inconsistent operationeel plan. Ook worden de financiële competenties van de directie in vraag gesteld.

De bonden hopen nu op een signaal van de minister. Maar die maakte dinsdagmiddag geen geen tijd vrij om de actievoerders te ontvangen. De vakbonden konden enkel hun nota overmaken aan een medewerker van het kabinet. “We hadden nochtans gevraagd om gehoord te worden, maar blijkbaar wil de minister daar niet op ingaan”, zegt Sombré.

De personeelsleden hopen wel dat de aanstelling van een nieuwe topman een en ander kan veranderen binnen het agentschap. Huidig directeur-generaal Jan Bens gaat met pensioen en wordt op 1 mei opgevolgd door Frank Hardeman.