Staatssecretaris Philippe De Backer haalt stevig uit naar Gelijkekansencentrum Unia: “Alle vormen van racisme op gelijke manier behandelen, of bestaansrecht verliezen”

© Luc Daelemans

Philippe De Backer heeft in een interview met Joods Actueel stevig uitgehaald naar Gelijkekansencentrum Unia. “Ze in het verleden foute keuzes hebben gemaakt en ze moeten zich nu maar eens herpakken. Anders verliezen ze hun bestaansrecht”, aldus de staatssecretaris, die voor Open VLD de Antwerpse lijst trekt bij de gemeenteraadsverkiezingen.

jvh

Vorig jaar zegde het Forum der Joodse Organisaties zijn vertrouwen in Unia op, nadat uit een uitgelekte mail moest blijken dat een medewerker hoopte op de vrijspraak voor een Palestijnse betoger die antisemitische leuzen had gescandeerd. De Backer kan zich blijkbaar best vinden in die beslissing: “Heeft Unia dat niet aan zichzelf te danken? Ik denk dat ze in het verleden foute keuzes hebben gemaakt en ze moeten zich nu maar eens herpakken. Ik vind zeker dat we een organisatie nodig hebben die racisme, antisemitisme en ongelijkheid bestrijdt.”

“Maar Unia moet wel alle vormen van racisme op gelijke manier behandelen en niet beslissen wat voor hen belangrijk is en wat ze niet belangrijk vinden. Dus, ofwel veranderen ze nu, ofwel verspelen ze hun bestaansrecht. En dan moet de politiek maar eens gaan nadenken over de oprichting van een instelling die deze taken wel correct kan uitvoeren.”

Besnijdenis en onverdoofd slachten

Ook wat betreft voor de joodse gemeenschap hete hangijzers sust De Backer de gemoederen. “Over de besnijdenis heeft mijn collega Maggie De Block duidelijk gecommuniceerd dat daar niets aan zal veranderen.”

Wat onverdoofd slachten betreft, schuift De Backer de hete aardappel door N-VA: “Zij hebben dat hard gepusht. Die moesten dat per se binnenhalen. Maar het verbod is er nu en dat dien je dus te respecteren. Maar we moeten wel kijken welke oplossingen we de Joodse gemeenschap kunnen aanbieden, bijvoorbeeld door aan de noden tegemoet te komen via de import van vlees.”

“Israël heeft alle recht van bestaan!”

Ook de negatieve tendens in de publieke opinie tegen Israël komt aan bod in het interview. “Er is maar één staat ter wereld waarvan het bestaansrecht wordt aangevallen en daar moeten wij ons tegen uitspreken! Israël heeft alle recht van bestaan!”

Het staat voor De Backer ook buiten kijf dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. “Dat is duidelijk: punt. Daar is geen discussie over. Alleen zit je op dit ogenblik in een politieke context en Europa ziet Jeruzalem als deel van de onderhandelingen voor een tweestatenoplossing.” De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen, werd enkel door Guatemala gevolgd.

"We bestrijden alle vormen van racisme"

“Wij bestrijden àlle vormen van discriminatie en racisme, waaronder antisemitisme”, zegt Bram Sebrechts, woordvoerder van het interfederaal gelijkekansencentrum Unia op de uithaal van Philippe De Backer. “Er is inderdaad een incident geweest met het Forum der Joodse Organisaties”, zegt Bram Sebrechts, “maar dat is uitgepraat en sindsdien is er een goede dialoog tussen het Forum en Unia. Wij staan zij aan zij om àlle vormen van racisme, en dus ook antisemitisme, te bestrijden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten