Trek-Segafredo hoopt twee kopmannen uit te kunnen spelen tegenover blok van Quick-Step

Foto: BELGA

Nog twee dagen en dan is het weer tijd voor de Ronde van Vlaanderen. Vrijdag tekenen alle toppers present op persconferenties en wij zijn er telkens bij. Zoals bij John Degenkolb en Jasper Stuyven in Hotel Weinebrugge in Brugge.

Vindt Jasper Stuyven zichzelf favoriet?

“Ik reken mezelf tot het rijtje coureurs als een Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke en al de rest van de namen die altijd terugkomt. In mijn geval moeten alle puzzelstukjes eens juist in elkaar vallen. In bijna alle voorjaarsklassiekers eindigde ik in de top tien. De kloof tussen de winnaar en mezelf is telkens niet groot.”

Wie heeft tot nu toe het meeste indruk gemaakt?

“Er is niet echt iemand die er boven uit steekt. Veel Belgische coureurs zijn op een hoog niveau. Quick Step heeft een sterke ploeg. Maar in Dwars door Vlaanderen zaten wij met John Degenkolb, Mads Pedersen en mezelf ook met drie voorin tijdens de finale.”

Waar en hoe wordt de wedstrijd beslist?

“Ik heb er geen idee van. Mezelf op een bepaald punt focussen doe ik niet. Als je dan veel verwacht van een passage en het gebeurt daar niet, dan krijg je een mentale klap. Omgekeerd geldt dat ook indien er vroeger iets gebeurt. In de Ronde van Vlaanderen moet je altijd geconcentreerd zijn van bij de start. Vorig jaar begon het al op de Muur. Het wordt zaak om bij alle kasseistroken en hellingen attent te zijn.”

Vindt John Degenkolb zichzelf topfavoriet?

“Ik mik eigenlijk nu al meer op Parijs-Roubaix. Nadat ik moest afstappen in Parijs-Nice en niet aan Milaan-Sanremo kon deelnemen, zijn de zaken veranderd. Ik geloof dat ik de Ronde van Vlaanderen kan gebruiken om nog een paar procenten beter te worden met het oog op Roubaix. Daarna rijd ik ook nog de Amstel Gold Race.”

Wie heeft tot nu toe het meeste indruk gemaakt?

“Het is niet zo dat er iemand outstanding was. Ik vond wel dat Tiesj Benoot indruk maakte op de Trieu. Hij was super sterk. Echt verrassend is dat ook niet, want Benoot is al heel lang in goede doen. De Ronde van Vlaanderen zal beslist worden door de sterkte van het team. Quick Step was impressionant. Ze hebben altijd een paar mannetjes mee. Maar ook wij waren met drie vertegenwoordigd in Dwars door Vlaanderen. Met Stuvyen hebben we iemand die het kan afmaken.”

Waar en hoe wordt de wedstrijd beslist?

“Dit jaar zal iedereen super geconcentreerd aan de Muur komen omdat het daar vorig jaar gebeurde. Sagan en Van Avermaet hebben zich toen laten verrassen. Maar natuurlijk kan er daarvoor of erna nog een schifting doorgevoerd worden. Het kan overal. Dat is eigen aan dit soort races.”

Door jcs