Wordt Ronde meer dan ooit een ploegenspel? Kwiatkowski geeft Quick-Step vijf sterren, maar Sky heeft ook sterk blok

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Michal Kwiatkowski (27) was er vorig jaar niet bij in de Ronde van Vlaanderen. De Pool focuste na zijn overwinning in Milaan-Sanremo op de Ardense klassiekers. Dit jaar is hij er weer bij, maar zonder enige voorbereiding op de Vlaamse wegen. “Het grote doel zijn opnieuw die Ardense koersen”, zei hij, “maar dat neemt niet weg dat ik hier ook goed voor de dag wil komen.”

Veel resultaten kan de wereldkampioen van Ponferrada 2014 niet voorleggen in de Ronde. In 2011 finishte hij niet bij zijn debuut, in 2013 werd hij 40ste en in 2016 moest hij vrede nemen met een 27ste stek. Wel won de 27-jarige kopman van Team Sky in 2016 de E3 Harelbeke en was hij daarna één van de favorieten voor de Ronde. Nu heeft hij nog geen enkele koers op kasseien in de benen.

“Of dat een nadeel is? Ik weet het niet”, vertelde hij op een persmoment in het D-hotel in Kortrijk. “Ik heb vandaag 80 kilometer over het parcours gereden en na de Ronde van de Algarve kwam ik ook al eens 120 km verkennen. Ik weet intussen wel al wat me te wachten staat. Ik heb veel getraind de voorbije weken met het oog op de Ardense klassiekers, mijn grootste doel van dit voorjaar. Op wedstrijddagen vertrok ik speciaal wat vroeger om de voorjaarskoersen te kunnen bekijken op televisie en eerlijk gezegd: ik was blij dat ik in Menton (bij Nice) verbleef en heb getraind. Het weer was er goed en als ik naar die koersen keek: lastig en in slechte omstandigheden. Neen, dit was de goede keuze.”

“Ik schuif mezelf niet naar voren als dé grote kopman”

laden.....
De Pool is andermaal op dreef dit seizoen met twee ritzeges en de eindoverwinning in de Ronde van de Algarve en het klassement in de Tirreno-Adriatico. Hoort hij bij de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen? “Neen, dat denk ik niet”, klonk het eerlijk, “ik schuif mezelf ook niet naar voren als dé grote kopman. Je moet je ego hier aan de kant zetten en als ploeg koersen. We moeten met Team Sky onze sterkte in de breedte uitspelen: Stannard, Gianni Moscon, Dylan van Baarle en mezelf. Een beetje zoals Quick-Step Floors dat altijd doet: niet focussen op één kopman, maar verschillende troeven uitspelen. En ook niet wachten, maar je eigen koers rijden als team. Ik ben blij dat ik er dit jaar weer bij ben in de Ronde van Vlaanderen na mijn afwezigheid vorig jaar. Het is altijd fijn om hier te koersen, de sfeer op te snuiven. Vaak wordt aan renners gevraagd welke koers ze ooit in hun carrière willen winnen en dan is het antwoord: de Ronde. Wel, bij mij is dat niet anders.”

Er steekt momenteel niet één renner echt bovenuit. “Klopt”, beaamde de Pool, “al zou ik wel vijf sterren geven aan Quick-Step Floors als team. Zij zijn echt sterk en hebben al veel wedstrijden gewonnen de voorbije weken. Indrukwekkend. Er zijn veel toppers die de Ronde kunnen winnen. In de Ronde komt er ook altijd een tikkeltje geluk bij kijken. De winnaar zal sowieso iemand zijn die de sterkste is en die niet als een verrassing naar buiten komt.”

Ook Kwiatkowski reist, net zoals Vincenzo Nibali, door naar de Ronde van het Baskenland zondagavond.

Wordt Ronde meer dan ooit een ploegenspel? Kwiatkowski geeft Quick-Step vijf sterren, maar Sky heeft ook sterk blok
Foto: BELGA

Gianni Moscon: “Collectieve sterkte uitspelen”

laden.....
Gianni Moscon is met zijn 23 lentes nog altijd heel jong, maar kan al wat adelbrieven voorleggen. Vorig jaar werd hij vijfde in zijn tweede deelname aan Parijs-Roubaix en 15de in de Ronde van Vlaanderen. “Ik wil vooral nog altijd veel leren”, aldus de Italiaan van Team Sky.

In de voorbije wedstrijden streed Moscon telkens mee vooraan, maar zonder al te veel succes. Achtste in Harelbeke, twaalfde in Dwars door Vlaanderen. “Het is niet gemakkelijk in deze koersen”, stak hij vrijdag van wal. “Nu volgt de Ronde, een wedstrijd die nog langer is dan de andere koersen en ik hoop goed voor de dag te komen. We moeten onze sterkte als team uitspelen.”

Dylan van Baarle: “Gebruikmaken van de sterkte van ons blok”

laden.....
Dat vertelde ook ploegmaat Dylan van Baarle (25) die vorig jaar vierde werd in de Ronde van Vlaanderen en in 2016 een zesde plaats liet optekenen. Intussen ruilde hij Cannondale voor Team Sky en maakt hij deel uit van de Britse sterrendelegatie.

“Michal (Kwiatkowski) is volgens mij onze grote kopman”, vond de Nederlander, “hij steekt er nog net iets bovenuit, heeft al bewezen dat hij grote koersen kan winnen. Daarna zijn we met een aantal renners van Sky aan elkaar gewaagd. We moeten gebruikmaken van de sterkte van ons blok. Vorig jaar was mijn ploeg zo sterk niet, nu zijn we dat met Sky wel en dat is gewoon een troef die we moeten uitspelen. Ik werd vorig jaar vierde en dat was voor mij een grote verrassing en nog beter dan mijn zesde plaats het jaar voordien. Maar om te winnen heb je toch nog net iets meer nodig. Geluk zeker en vast en ik hoef voor de Ronde zeker niet dé kopman te zijn. We hebben Michal en dan nog verschillende renners die in de finale zeker hun mannetje kunnen staan.”

Wordt Ronde meer dan ooit een ploegenspel? Kwiatkowski geeft Quick-Step vijf sterren, maar Sky heeft ook sterk blok
Foto: BELGA
AANGERADEN