Oudste Belgische jihadist (72) opgepakt in Frankrijk

© BELGAIMAGE

Sjeik Bassam Ayachi, de voormalige imam van het Centre Islamique Belge (CIB), is in Frankrijk opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst in een Frans terreurdossier. Dat melden Franstalige media. Ayachi woonde jarenlang in België en zou ook verantwoordelijk zijn voor het vertrek van tientallen Brusselse jongeren naar Syrië, Afghanistan en Irak. Het Belgisch federaal parket kon het nieuws van zijn arrestatie vooralsnog niet bevestigen.

rrln

Bassam Ayachi, afkomstig uit Syrië, stond eind jaren 90 aan het hoofd van het CIB, waar hij een radicale versie van de islam predikte. Verschillende jongeren die kind aan huis waren bij het CIB, vertrokken naar Afghanistan en Irak om daar deel te nemen aan de gewapende strijd. Ayachi was ook de man die het huwelijk zegende van Malikla El Aroud met Abdessatar Dahmane, de man die zichzelf opblies bij de zelfmoordaanslag op de Afghaanse commandant Massoud, twee dagen voor de aanslagen van 11 september 2001.

In 2008 werd Ayachi opgepakt in Italië omdat hij ervan verdacht werd een aanslag te plannen, maar in 2012 werd de man vrijgesproken. Zijn zoon Abdel Rahman werd in 2012 wel bij verstek veroordeeld omdat hij strijders had geronseld voor Irak en Afghanistan. Abdel Rahman Ayachi was op dat moment al in Syrië, samen met zijn schoonbroer Raphaël Gendron. Beiden kwamen om, waarna ook Bassam Ayachi zelf naar Syrië trok. Daar verloor hij in 2015 nog een arm bij een aanslag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten