Belgisch Davis Cup-team gaat in Nashville op zoek naar stunt van formaat tegen Verenigde Staten

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het Belgische Davis Cup-team neemt het komend weekend in de kwartfinales van de internationale landenbeker op tegen de Verenigde Staten. In Nashville (op hardcourt) wacht een onthoofd Belgisch team een zeer lastige klus tegen een uitgebalanceerd Amerikaans vijftal.

België moet het in de kwartfinales zoals bekend doen zonder speerpunt David Goffin (ATP 10). De Luikenaar liep half februari op het ATP-toernooi in Rotterdam een oogblessure op. Twee weken geleden in Miami maakte Goffin al wel zijn comeback, maar dat werd er één in mineur. De Portugees Joao Sousa (ATP 70) was in twee korte sets (6-0 en 6-1) veel te sterk.

Ook Steve Darcis (ATP 143) en Julien Cagnina (ATP 243) ontbreken met blessures, terwijl Arthur De Greef (ATP 260) en Kimmer Coppejans (ATP 277) na hun afzegging tegen Hongarije nog niet op gratie konden rekenen van kapitein Johan Van Herck. Die selecteerde zo een experimenteel viertal, met Ruben Bemelmans (ATP 110) als kopman en verder ook Joris De Loore (ATP 319) en het Limburgse dubbelduo Sander Gille (ATP dubbel 84) en Joran Vliegen (ATP dubbel 98). Voor die laatste twee is het hun debuut in de Davis Cup-selectie.

De Amerikanen van hun kant treden op volle sterkte aan. Kapitein Jim Courier vaardigde John Isner (ATP 9), Sam Querrey (ATP 14), Jack Sock (ATP 16), Steve Johnson (ATP 52) en Ryan Harrison (ATP 54) af. In hun eerste ronde wonnen de Amerikanen met 3-1 van Servië, België klopte in Luik Hongarije met 3-2.

Het wordt de vijfde ontmoeting tussen beide landen in de Davis Cup. De Amerikanen wonnen alle vier de vorige duels (1953, 1957, 1998 en 2005). Tijdens de laatste ontmoeting, in Leuven, werd het 1-4 voor Team USA.

Belgisch Davis Cup-team gaat in Nashville op zoek naar stunt van formaat tegen Verenigde Staten
Foto: Photo News

Van Herck ziet confrontatie tegen Amerikanen als ideale leermoment

De Belgische tennismannen nemen het komend weekend in de kwartfinales van de Davis Cup op tegen de Verenigde Staten. Omdat sleutelspelers David Goffin (ATP-10) en Steve Darcis (ATP-143) ontbreken met blessures, krijgen debutanten Sander Gille en Joran Vliegen een kans. “We hebben dit weekend veel te winnen als team”, blikte Davis Cup-kapitein Johan Van Herck woensdag vooruit op de kwartfinales.

België stuurde behalve het Limburgse dubbelpaar Gille/Vliegen ook nog kopman Ruben Bemelmans (ATP-110) en Joris De Loore (ATP-319) naar Nashville (Tennessee). Daar nemen de Davis Cup-Belgen het van 6 tot 8 april op tegen John Isner (ATP-9), Sam Querrey (ATP-14), Jack Sock (ATP-16), Steve Johnson (ATP-52) en Ryan Harrison (ATP-54).

“Op basis van de namen zijn de Verenigde Staten torenhoog favoriet. Dit team kan de Davis Cup winnen”, weet Van Herck. “Toch hebben we hier als team veel te winnen. Puntengewijs misschien niet, over winst en verlies wil ik zelfs niet spreken. Maar we kunnen hier twee Belgische talenten (Sander Gille en Joran Vliegen) lanceren en helpen bij hun ontwikkeling. Joris De Loore krijgt hulp bij zijn comeback en Ruben Bemelmans krijgt een kans om tegen topspelers te bevestigen.”

“Op dit moment is winnen of verliezen niet aan de orde”, gaat Van Herck voort. “De jongens moeten eerst leren kansen af te dwingen. Daarna moeten ze leren die kansen af te maken. We komen niet naar hier met het idee dat we al verloren hebben. We proberen de jongens 120 procent fit te krijgen, zodat ze het de Amerikanen lastig kunnen maken. Daarom is dit de ideale leerschool.”

Van Herck wordt in Nashville bijgestaan door Darcis, die door een blessure niet kan spelen. “Hij brengt een bus aan ervaring mee. Steve weet hoe je als speler met bepaalde situaties moet omgaan en kan dat deze jongens bijbrengen”, aldus de Belgische Davis Cup-kapitein, die de harcourtterreinen in Nashville deze week al kon testen. “De arena is niet echt groot, maar wel gezellig. Ik verwacht een goede sfeer. We zijn prima ontvangen door de Amerikaanse federatie, alles verloopt naar wens.”

Belgisch Davis Cup-team gaat in Nashville op zoek naar stunt van formaat tegen Verenigde Staten
Foto: EPA

Becker wil niet te veel sleutelen aan huidig Davis Cup-format

De Duitse tennislegende Boris Becker wil liever niet dat het huidige format van de Davis Cup veel veranderingen moet ondergaan. “Deze competitie bestaat bijna 125 jaar en alle spelers willen nog steeds deze trofee winnen, dat is geen toeval”, verklaarde Becker woensdag in het Spaanse Valencia, aan de vooravond van het duel tussen beide landen.

“Het is fantastisch om dergelijke wedstrijden als speler mee te maken. Die passie mogen we niet vervangen door wat geld. Het is uniek aan de Davis Cup dat er wedstrijden voor eigen publiek en op verplaatsing zijn. Misschien kunnen er wel wat aanpassingen doorgevoerd worden, zoals met twee winnende sets spelen in plaats van drie en vrijdag laten vallen als speeldag. Dat laatste is al het geval in de Fed Cup.”

Eind februari stelde de Internationale Tennisfederatie (ITF) voor om vanaf 2019 een jaarlijks toernooi te spelen tussen achttien landen en dat gedurende een week op een vaste locatie. In augustus wordt er daarover gestemd tijdens de jaarlijkse vergadering van de ITF in het Amerikaanse Orlando.

    Meest recent