Daar is de lente, daar zijn de giftige planten voor honden en katten: opletten geblazen voor baasjes

© rr

De terugkeer van het mooie weer jaagt veel mensen ongetwijfeld de tuin in. Om een beetje te genieten van de zon, maar ook om nieuw groen aan te planten. Maar wie beslist om mooie bloemen te zetten, maakt maar beter een goed doordachte keuze. Heel wat planten zijn immers giftig voor onze geliefde huisdieren.

nadb

Een heleboel populaire bloemen en planten vormen een bedreiging voor je huisdier. Ze bevatten giftige stoffen die honden en katten ernstig ziek kunnen maken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

“Helaas is de lijst met planten, bloemen, groenten en fruit die gevaarlijk kunnen zijn ellenlang”, weet Patrick De Cock van het Antigifcentrum. “Over het algemeen geldt de regel: wat voor mensen giftig is, is dat ook voor dieren. Soms in meer of minder ernstige mate. Al zijn er wel uitzonderingen op die regel.”

Lelie

Uitzondering op die regel is bijvoorbeeld de lelie. Hun bloemen, blaadjes en stuifmeel zijn extreem giftig voor katten. Het kan al gevaarlijk zijn als een kat stuifmeel van de lelie op zijn vacht heeft gekregen en zich daarna wast. Zelfs minimale opname vereist snelle behandeling van een dierenarts.

Symptomen: katten met een vergiftiging door een lelie ontwikkelen acuut nierfalen. Daardoor gaan katten braken, worden ze sloom en stoppen ze met eten.

Meiklokje

Alle delen van het meiklokje bevatten irriterende stoffen en stoffen die giftig zijn voor het hart. Vergiftigingen bij dieren zijn zeldzaam, aangezien ze de verse plant vermijden omwille van de geur. Wanneer het wel gebeurt, is het zeer ernstig. Behandeling en hartbewaking is dan noodzakelijk.

Symptomen bij dieren: misselijkheid, braken, diarree, hartritmestoornissen, verhoging van de urine, uitputting en stuipen.

Oleander

Oleanders zijn decoratieve, maar zeer giftige struiken. De planten bevatten stoffen die een krachtige werking hebben op het hart.

Symptomen: braken en buikpijn. In ernstige gevallen is er sprake van een vertraagde hartslag, hartritmestoornissen en shock.

Goudenregen

De goudenregen is een zeer giftige plant. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen. Overvloedig braken is één van de eerste symptomen van vergiftiging.

Symptomen: meestal blijven de symptomen beperkt tot speekselvloed, buikpijn, een lage bloeddruk en een versnelling of vertraging van de hartslag. Bij ernstige vergiftigingen zijn neurologische problemen zoals verwardheid, opwinding, trillingen en stuiptrekkingen mogelijk.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Zware gevallen van vergiftiging zijn wel uitzonderlijk, meestal gaat het om huidirritatie.

Symptomen: de symptomen verschijnen doorgaans binnen de eerste drie uur na inname en beginnen vrijwel altijd met maag-darmstoornissen, eventueel samengaand met duizeligheid, verwarring en soms stuipen. Heel kenmerkend is een vertraagde en soms onregelmatige polsslag. Zware vergiftiging kan leiden tot hartstilstand.

Narcis

Narcissen bevatte lycorine, een giftige alkaloïde. De inname kan leiden tot spijsverteringsstoornissen. De ernst ervan hangt af van de plantensoort en de ingenomen hoeveelheid.

Symptomen: braken, buikpijn en diarree.

Rododendron

De pontische rododendron wordt vaak aangeplant voor de mooie bloemen. Alle delen van de plant zijn echter giftig, zelfs de nectar. De symptomen van vergiftiging verschijnen dertig minuten tot twee uur na inname. In het geval van intoxicaties bij dieren dient altijd een dierenarts te worden geraadpleegd.

Symptomen: irritatie van de mond, overvloedige speekselproductie, misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid, spierzwakte, vertraagde hartslag, lage bloeddruk, coma en stuipen.

Rotsheide

De rotsheide, oftewel Pieris japonica, is een struik afkomstig uit Azië. De soort wordt veel gebruikt als tuinplant. Het geslacht van de Pieris bevat giftige zaden. Vooral dieren hebben last van de intoxicatie, die soms fataal kan aflopen. Bij de inname van de plant moet men onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Symptomen: een van de meest voorkomende symptomen is een vertraging van het hartritme. Vaak is er ook maaglast, duizeligheid, zweten en spierzwakte.

Blauweregen

Blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en de erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen zijn. Het aantal beschreven intoxicaties is vrij beperkt.

Symptomen: er kunnen ernstige maag-darmstoornissen optreden, zowel bij mensen als bij dieren. Sap in het oog kan leiden tot ernstige irritatie van het hoornvlies.

Taxus

Alle delen van taxus zijn giftig behalve het helderrode vruchtvlees van de schijnbessen, die alleen voorkomen bij vrouwelijke exemplaren. Er zijn intoxicaties beschreven bij paarden, ezels, runderen, schapen, varkens, konijnen, pluimvee, honden en katten.

Symptomen: een acute vergiftiging doet zich meestal voor als een plotse dood zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. In de meeste gevallen komt men te laat voor een behandeling. Het is dus zeer belangrijk om preventief te handelen. Vermijd het planten van taxus op plaatsen die bereikbaar zijn voor dieren. Laat ook nooit snoeisel achter in de omgeving.

Uiteraard is bovenstaande lijst van giftige planten niet volledig, gezien er honderden bestaan. Een meer volledige lijst is te vinden in de brochure van het Antigifcentrum. Daarnaast bestaan er ook kamerplanten die gevaarlijk kunnen zijn voor huisdieren. Een lijst vind je hier.

Als je een vermoeden hebt van vergiftiging bij je dier, bel dan een dierenarts of het Antigifcentrum via 070 245 245 (24/7 gratis bereikbaar). Zij kunnen je zeggen welke eerste zorgen je moet toebrengen, indien nodig.

Het is van groot belang dat je niet zelf gaat proberen iets aan het probleem te verhelpen. Het laten overgeven van je huisdier kan bijvoorbeeld in bepaalde gevallen helemaal verkeerd uitpakken. Als je dier is blootgesteld aan een product in de ogen of op de huid, kan het geen kwaad te spoelen met lauw water.

Overleg met het Antigifcentrum of een dierenarts is steeds aangewezen.

Aangeboden door onze partners