REACTIES. Sagan dolblij met triomf in Parijs-Roubaix: “Dit is amazing!”, Naesen baalt van “schoon reekske”

Het voorjaar van Peter Sagan is geslaagd. De Slovaakse wereldkampioen van BORA-Hansgrohe spurtte in Roubaix naar een heroïsche zege in de Hel van het Noorden. “Dit is amazing”, reageerde een opgetogen Sagan na afloop.

Bram Vandecapelle in Roubaix, vtvn, rahe

Lees ook: Wat een demonstratie! Sagan verrast alle favorieten met vroege aanval en heerst in Parijs-Roubaix

“Ik had geluk want ik was niet betrokken bij een valpartij en had geen lekke banden”, begon Sagan zijn uitleg. “Ik kon mijn energie opsparen, waardoor mijn kaars deze keer eens niet uitdoofde naar het einde van de koers toe. Dat gebeurde de voorbije jaren wel. Ik heb nu op de feiten vooruit gekoerst. Ik maakte mijn winning move op meer dan 50 kilometer van de finish. Dit is een geweldig gevoel. Ik moet mijn ploegmaats bedanken. Oss, Bürghardt, Bodnar en mijn broer. Ze hebben een geweldige job gedaan!”

Lees ook (N+):ANALYSE. Slechts één man die dit durfde: Peter Sagan! Wat een antwoord van de wereldkampioen

Naesen: “Leuk voor de ploeg maar...”

© Photo News

Oliver Naesen reed lek op een slecht moment en moest uiteindelijk tevreden zijn met een twaalfde plaats. “Ik ben vree content met het podium van Dillier, dat is goed voor de ploeg. Maar voor mij… Het is een schoon reekske van offdays qua geluk. De finale? Ik had het niet goed door en wist niet of Dillier nog mee was. Dit is wel niet verkeerd van hem. Het is geen gewone, maar ik vroeg me af of de volgwagen niet met hem moest spreken om te winnen.”

“Ik heb de finale niet gezien maar hij is blijkbaar vol blijven meedraaien. Als je 10 kilometer in het wiel van iemand als Sagan zit, dat zou veel doen. Het gevoel? Niet super, niet slecht. Al wordt het gevoel wel minder en minder. Ik reed niet slecht maar het is wat dubbel. Ik heb genoten van het publiek. Dat was ongelooflijk. Maar qua resultaten is het dit voorjaar niet wat ik verwacht had.”

Stuyven: “Sagan was de sterkste”

Jasper Stuyven moest tevreden zijn met een vijfde plaats in Roubaix. “Ik had geen supergevoel vandaag, dus ik moest tempo houden. Ik bleef rijden met Wout, we hoopten net op tijd erbij te komen om te recuperen. Dat lukte niet en dan was het plots snel 50 seconden. Toen de achtervolgers terugkwamen dacht ik dat het wel mogelijk zou zijn om naar Sagan te rijden, maar niet dus. Hij ging rap. Het was wat vreemd toen hij aanging. We draaiden wel rond, maar er werd niet echt gereageerd.”

© Photo News

Stuyven vond dat het aan de overgebleven man van Quick Step was om de groep op sleeptouw te nemen. “Terpstra was de sterkste van onze groep. Hij wilde het blijkbaar niet doen,dus ik deed het. Wout en ik keken naar elkaar, blaasden even en gingen er dan vol voor. Het is jammer dat Greg het gat toereed. Niki was de sterkste dus hij had hem moeten laten reageren. Toen ze bij ons kwamen, verloren we ook prompt 30 seconden op Sagan en Dillier, omdat er niet meer werd gereden. Er werd niet gepraat, daar wint Sagan de koers, denk ik.”

“Op het einde valt Terpstra dan aan en wordt hij derde, een beetje vreemd dat hij het niet eerder deed. Ik was net als de rest van de groep naar de kloten. Sagan was wel de sterkste vandaag.”

Van Avermaet: “Het was aan Quick-Step”

Geen nieuwe zege in de Helleklassieker voor Greg Van Avermaet, die als vierde over de streep kwam. “Het was een heel lastige editie die vroeg geopend werd”, aldus de BMC-kopman. “Ik heb het een paar keer geprobeerd maar weet niet of dat op de juiste momenten was. Daarna kreeg Peter een vrijgeleide. Toch sterk dat die voorop blijft want hij ging van ver.”

© Photo News

“Ik was toen net twee keer aangegaan. Ik dacht toen dat het aan Quick-Step was om het gat dicht te rijden. Die waren toen nog met vier. Het was dus niet aan mij. Ik heb daarna de koers ondergaan en gewacht op de zware momenten. Ik was bij de sterkste bij de achtervolgers en had graag podium gereden, maar meer zat er niet in. Nu opladen richting Amstel? Een weekje recup inderdaad, maar deze koers zal nog paar dagen in de kleren zitten.”

Lees ook:Gladde kasseien zorgen meteen voor chaos in peloton tijdens Parijs-Roubaix

Vanmarcke: “Was helemaal leeg”

Sep Vanmarcke reed alweer mee met de beste, maar kon in het slot het verschil niet meer maken. “Toen Sagan ging, leek het haalbaar om terug te komen. Het was vroeg. Ik dacht om de andere ploegen het werk te laten doen, misschien zou hij zichzelf ook tegenkomen. Maar hij was enorm sterk. Ik had Phinney mee, maar die was dood. Hij zat ook al lang vooraan, hij heeft zich overtroffen. Hij was héél sterk, dat was goed voor mij. De laatste 20km was ik leeg, net als in de Ronde kreeg ik krampen. Ik geloofde er wel in dat we nog konden terugkomen, maar ik voelde dat ik leegliep. Ik was niet de sterkste van de groep. Het is wat het is.”

Wallays: “Jammer dat ik podium mis”

Wat een koers reed Jelle Wallays. De man van het onthoofde Lotto-Soudal reed mee in de lange vlucht en was de laatste die Sagan en Dillier kon volgen. “Het was de bedoeling om mee te zijn in de ontsnapping. Toen Sagan er bij kwam was het beste er al af. Op een klein stukje vals plat kon ik niet volgen. Jammer, want ik kon goed tempo rijden. Als ik kan volgen, rijd ik een podium. Dus dat is ergens wel een ontgoocheling, maar ik ben tevreden met mijn koers.

Ik was al vroeg in de aanval. Eerst vond ik mijn medevluchters te snel gaan, maar toen het sneller moest in mijn ogen hielden ze in. Ik heb dan maar zelf tempo gemaakt, misschien bekoop ik dat op het einde. Ik voelde wel dat Sagan de sterkste was, het is geen gewone hé. Een noodploeg van Lotto-Soudal? Bwa, we hebben altijd meegspeeld. Vandaag hebben bewezen dat we goed bezig zijn. We hebben ook wel wat tegenslag gehad. André (Greipel, nvdr) had er vandaag moeten bijzijn. We mogen trots zijn op wat we hebben gepresteerd.”

© EPA-EFE

De reactie van Yves Lampaert:

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten