Sorry Jani, de driekwartbroek mag weer van Vogue

Dolce & Gabbana / Maryam Nassir Zadeh / Chloé Foto: Catwalkpictures, Isopix

De een huivert ervan, de ander vindt ze vooral praktisch. Hoe dan ook: de driekwartbroek mag weer volgens Vogue, met dank aan grote modehuizen zoals Dolce & Gabbana en Chloé.

Stylist Jani Kazaltzis leerde zijn volk de driekwartbroek aan de haak te hangen, maar toch ziet het ernaar uit dat modemerken het kledingstuk - dat te lang is om een bermuda te zijn, en te kort voor een cropped broek - een opkikkertje willen geven. 'Pedal pushers', noemt het magazine Vogue ze, al zouden wij het woord 'koersbroek' in de mond durven nemen. 

Het Italiaanse luxelabel Dolce & Gabbana pakte tijdens de voorstelling van de voorjaarscollectie uit met twee modellen. Een aansluitende, zwarte driekwartbroek met de allures van een legging, en een recht model met groenten uit de moestuin erop. Het Franse Chloé gaat dan weer voor klassieke, rechte creaties met een omgeplooide boord, met een hoge veterschoen eronder. Een look die perfect zou passen bij moderne lakeien.

Sorry Jani, de driekwartbroek mag weer van Vogue
Dolce & Gabbana, Khaite, Jacquemus Foto: Catwalkpictures / IG

De omstreden driekwartbroeken werden vroeger gebruikt in de wielerwereld, speciaal om te voorkomen dat de broek van renners in hun wielen draaide. In de jaren 50 en 60 beleefde de snit hoogdagen in de modewereld. Onder meer Jackie Kennedy en Audrey Hepburn droegen ze met stijl. In de jaren 90 kreeg de trend een opflakkering dankzij popsterren Britney Spears en Jennifer Lopez, maar de laatste twintig jaar hadden ze vooral een fout imago. Brengen de luxemerken er opnieuw verandering in?

Hoe draag je de driekwartbroek?

- Ga voor een hakje, want de broek maakt je benen optisch korter.

- Voorkom het koersbroek-effect: combineer daarom niet met andere sportieve items.

- Strakke broek? Draag er dan geen strak topje of shirt bij. Speel met volumes. Denk aan een losse blouse als bovenstuk.

- Draag er geen jurk over. Een blazer of een lange, openhangende jas zijn stijlvolle opties.

- Mijd wit of huidskleur.

- Bij twijfel: wacht tot de trend voorbij is. Jani zal je dankbaar zijn.

Door vwh, tib
Meest recent