Van wortel tot bamboe: er zit meer in je potje pesto dan je denkt

Bron © Telegraph, The Times

Foto: Shutterstock

In theorie wordt pesto gemaakt met basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. In de praktijk zitten er in de potjes uit de supermarkt ook vaak andere ingrediënten zoals wortelen of aardappelen. Dat blijkt uit een Britse steekproef.

De Engelse Consumentenbond nam de ingrediëntenlijst van twaalf verschillende potjes pesto met de verzamelnaam ‘premium pesto alla Genovese’ onder de loep en kwam tot de vaststelling dat er andere ingrediënten inzitten dan het originele recept voorschrijft.

Wortelen en bamboe

Een potje kan sporen van wortelen, aardappelen en zelfs gemalen bamboe bevatten. In plaats van olijfolie, wordt soms ook gekozen voor zonnebloemolie. Pijnboompitten worden soms geruild voor cashewnoten en andere soorten kaas moeten dienst doen in plaats van de Parmezaanse variant. Daarnaast zit er verontrustend veel zout in de saus.

Goedkope pesto

Het komt erop neer dat producenten de potjes op een zo goedkoop mogelijke manier proberen samen te stellen, om er nadien veel winst uit te halen. De bond heeft enkel huismerken van Britse supermarkten gecontroleerd. Of er ook iets aan de hand is met pesto in België, is niet bekend. Hou je van authenticiteit? Dan raadt gezondheidsraad van Groot-Brittannië aan om altijd de ingrediëntenlijst na te kijken of gewoon zelf echte pesto te maken zoals de Italianen het doen.

Een simpel recept voor verse pesto:

Nodig

- 12 el olijfolie

- 1 basilicum plantje

- 1 teen knoflook

- 50 g Parmezaanse kaas in stukjes

- 150 g geroosterde pijnboompitjes

- zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Mix de geroosterde pijnboompitten, de Parmezaanse kaas en het teentje knoflook tot kruimels. Voeg de basilicumblaadjes, peper, zout en olijfolie toe en mix alle ingrediënten nog even door elkaar

Door vwh
AANGERADEN