Dit zijn de meest vervuilende automerken van het jaar

Het podium van vervuilers: Rolls-Royce, Lamborghini en Aston Martin Foto: if

Rolls-Royce, Lamborghini en Aston Martin zijn de meest vervuilende automerken van Europa, dat blijkt uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau JATO. Rolls-Royce spant de kroon met een uitstoot van 329,8 gram CO2 per kilometer, meer dan drie keer zoveel als Toyota, het minst vervuilende grote automerk.

LEES OOK: Pech voor bezitters dieselwagen: hun wagen wordt steeds minder waard op tweedehandsmarkt

Het merendeel van de nieuwe wagens die vorig jaar in Europa werden ingeschreven, produceerde tussen 110 en 130 gram CO2 per kilometer. Hoewel 21 van de 50 onderzochte merken hun CO2-uitstoot deden dalen, steeg voor het eerst in 10 jaar wel de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe wagens in Europa.

Bij de boosdoeners vooral luxemerken: de top-10 wordt gevormd door Rolls-Royce, Lamborghini, Aston Martin, Ferrari, Bentley, Chevrolet,Laren, Cadillac, Lotus en Maserati. Het moet wel gezegd worden dat net die merken de afgelopen jaren de meeste inspanningen deden om hun uitstoot terug te dringen.

Minste uitstoot

Aan de andere kant van het spectrum leidt Tesla de dans, al moet gezegd dat de enige volledig elektrische wagenproducent ook maar goed is voor 0,2 procent van het totale aantal nieuwe wagens in 2017, en dat er enkel rekening wordt gehouden met de uitstoot, niet met de productie van de wagen zelf of de benodigde elektriciteit om die aan te drijven.

De kleine Smart-wagentjes (90,3 g/km) en de vele Toyota-hybrides (101,2 g/km) doen het het best in de categorie van wagens voor het brede publiek.

Dit zijn de meest vervuilende automerken van het jaar
Foto: JATO
Door jvh
AANGERADEN