Blond alter ego van topmodel Bella Hadid ontketent relletje

Foto: Instagram

Het Amerikaanse model Bella Hadid heeft niet één, maar twee profielen op Instagram. Op het ene is ze gewoon zichzelf, het andere staat volledig in het teken van haar Japanse alter ego Rebekka Harajuku. Maar daar is niet iedereen mee gediend.

Met de achternaam Harajuku verwijst Bella naar een populair gebied in de miljoenenstad Tokio, dat bekend is omdat dames er in de gekste outfits rondlopen. Maar op het profiel van het topmodel, dat alle foto’s maakt in de metropool, is helemaal niets van die kleurrijke kledingstijl terug te vinden.

 

 

Rebekka Harajuku and her friend Jenny Nogizaka as seen in Tokyo tonight. ????

Een bericht gedeeld door Rebekka Harajuku (@rebekkaharajuku) op

Cultuurkwestie

Nu wordt de brunette ervan beschuldigd dat ze aan culturele toe-eigening doet. Dat houdt in dat je iets leent uit een andere cultuur en er geld mee verdient, zonder dat er ook maar een cent naar de originele cultuur gaat. Of dat je van een traditie een oppervlakkige 'trend' maakt, zonder het verhaal erachter uit te leggen. "Hoewel Hadid ongetwijfeld bewondering heeft voor de Harajuku-cultuur, creëert het alter ego een dunne lijn tussen culturele waardering en directe culturele toe-eigening", schrijft lifestylesite The Revelist.

 


Bekend fenomeen

Het fenomeen duikt vaak op in de modewereld: in 2012 ontstond er commotie omdat een van de modellen een verentooi, eigen aan de Native Americans, droeg. In 2016 kreeg ontwerper Marc Jacobs ervan langs omdat hij enkele blanke modellen met dreadlocks op de catwalk liet paraderen. En heel recent schoten tulbanden bij Gucci bij sommige mensen met Indische roots in het verkeerde keelgat.

Blond alter ego van topmodel Bella Hadid ontketent relletje
Model Karlie Kloss tijdens de Victoria’s Secret show in 2012
Door vwh
Meest recent