Ivo Van Aken kijkt Fed Cup-duel met vertrouwen tegemoet: “We durven de favorietenrol aannemen”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Brussel -

De Belgische Fed Cup-delegatie is maandag vertrokken naar Genua, waar komend weekend het barrageduel voor behoud in de Wereldgroep op het programma staat tegen Italië. Interimkapitein Ivo Van Aken ging de ontmoeting met vertrouwen en ambitie tegemoet. “Als je naar de resultaten van onze speelsters bekijkt, zijn wij favoriet. Ik vind dat we het lef moeten hebben om die favorietenrol op ons te nemen”, aldus Van Aken.

De Belgische delegatie in Italië bestaat, net als tijdens de verloren kwartfinale tegen Frankrijk, uit Elise Mertens (WTA 17), Alison Van Uytvanck (WTA 50), Kirsten Flipkens (WTA 70) en Ysaline Bonaventure (WTA 133). Tegen een sterk Frankrijk bleken de Belgische vrouwen (net) niet opgewassen. Ze verloren met 3-2 en moeten daarom komend weekend een barrageduel met Italië afwerken om behoud in de Wereldgroep van de Fed Cup te verzekeren.

“Het wordt zeker geen gemakkelijke opgave”, stak Ivo Van Aken van wal. “Italië is een echt Fed Cup-team, dat kan strijden. Bovendien is de ondergrond (gravel) en het thuisvoordeel een pluspunt voor hen. Maar ik wil niet dat we ons verstoppen. Als je naar de prestaties en de plaatsen op de wereldranglijst kijkt, zijn wij favoriet. Wij tellen drie toppers in onze rangen, met Mertens, Flipkens en Van Uytvanck. En ook Bonaventure valt niet te onderschatten. Mertens en Flipkens hebben de voorbije week overigens nog erg sterk gepresteerd in Lugano. Vooral de prestatie van Elise was uitstekend, met winst in zowel enkel- als dubbelspel.”

Net als in Frankrijk is Yanina Wickmayer (WTA 107) afwezig in de Belgische selectie. “Maar daar heeft ze zelf voor gekozen”, vervolgde Van Aken. “Yanina heeft dit jaar aangegeven dat ze zich wil focussen op haar individuele carrière. Ze wil terug naar een vaste stek in de top 100. De Fed Cup kwam dus een beetje ongelegen en dat respecteren wij. En we moeten ook eerlijk zijn: momenteel was het niet zeker dat ze zou spelen. Zoals ik al zei: met Elise, Kirsten en Alison tellen we al drie toppers in onze rangen.”

Van Aken werd door de Tennisfederatie aangezocht om het duel tegen Italië als kapitein te leiden. “Maar daar stopt het”, aldus de 66-jarige technisch directeur en topsportcoördinator van Tennis Vlaanderen. “Ik heb er geen probleem van een duel te depanneren, maar het is wel maar voor één ontmoeting. Dat is ook duidelijk gemaakt aan de federatie, anders was ik er misschien niet eens aan begonnen. Er moet een oplossing voor de lange termijn gevonden worden.”

Van Aken volgt als kapitein Dominique Monami op, die een maand geleden aan de deur werd gezet door de Belgische Tennisbond. De interimkapitein wilde niet te veel woorden meer kwijt over de affaire. “We moeten het verleden afsluiten”, klonk het bij Van Aken. “Ik vind het heel jammer voor Dominique, maar ik kan en wil geen oordeel vellen over de zaak. Ik was er niet bij tegen Frankrijk. We moeten nu verder. Het heden telt. Alles staat in het teken voor zondag, alle speelsters hebben me duidelijk gemaakt gefocust te zijn.”

De selectie van Italië bestaat uit Sara Errani (WTA 91), Jasmina Paolini (WTA 145), Deborah Chiesa (WTA 172) en Jessica Pieri (WTA 214). Topspeelster Camila Giorgi (WTA 59) stelt zich al een tijd niet beschikbaar voor haar land.

    Meest recent