Jenne Decleir met lied in het Antwerps naar “Liet International” in Leeuwarden

Bron © BELGA
Brussel / Antwerpen -

De Vlaamse zanger-acteur Jenne Decleir, zoon van acteur Jan Decleir, vertegenwoordigt ons land op woensdag 23 mei op het internationale songfestival “Liet International” in Leeuwarden (provincie Friesland). Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en geboortestad van het festival voor liedjes in streektalen of talen van culturele minderheden. Opmerkelijk is dat Decleir zijn lied “Dans Met mij” in het Antwerpse dialect ten gehore brengt.

“Een nieuw avontuur”, zo omschrijft Jenne Decleir zijn deelname op 23 mei in Leeuwarden. Hij werd samen met 14 andere internationale artiesten geselecteerd. Hij componeerde zijn song “Dans met mij” voor zijn meest recente theatersolo “Sacrale Vertellingen uit de Volksmond”, die hij nog steeds in Vlaanderen brengt.

De originele tekst van zijn song schreef hij in het Antwerps en die versie zal hij ook in Leeuwarden zingen op 23 mei. Om zijn publiek in Vlaanderen qua verstaanbaarheid tegemoet te komen, bracht hij de song tijdens zijn tournee in een versie die “aanleunt aan het Antwerps”. Jenne begeleidt zichzelf op elektrische gitaar met effecten.

Het “Liet International”-festival reist sinds 2006 door Europa, sinds 2008 onder de vlag van The Council of Europe. Het songfestival wordt dit jaar voor het eerst uitgebreid met een aantal nieuwe deelnemers die hun song, eigen compositie en uitvoering, brengen in hun eigen regionale of minderheidstaal. Leeuwarden (Ljouwert in het Fries) is overigens de geboortestad van het liedjesfestival, dat nu al aan zijn 12de editie toe is.

Dit keer zullen er dus niet 9 of 10, maar 15 liedjes deelnemen aan het festival. Dat gebeurt gewoonlijk in een taal van een bepaalde streek of van een minderheid. Volgens het Engelstalige persbericht van “Liet International” zingt Jenne Decleir in “Antwerp Flemish”. Andere deelnemers zingen in (onder meer) het Sami, het Provençaals, het Galicisch, het Schots en het Gaelic. Het festival geniet brede media-aandacht, van BBC tot Al Jazeera. Het is volgens de organisatoren het grootste evenement voor minderheidstalen in de Europese Unie.

Door adm