Voormalig arts van Lance Armstrong beschuldigt Spaanse pisterenners van dopinggebruik

Bron © BELGA

Miguel Almzamora en Juan Llaneras in 1997, volgens de arts Luis Garcia del Moral bestond er toen in Spanje een dopingprogramma Foto: AFP

De Spaanse arts Luis Garcia del Moral, voor het leven geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) voor zijn inbreng in het dopingsysteem van US Postal, heeft in 2016 tegenover het Internationaal Tribunaal voor de Sport (TAS) het bestaan van een dopingprogramma binnen het Spaanse pisteteam tussen 1993 en 1998 naar buiten gebracht. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De arts leverde EPO, groeihormonen en corticoïden aan het team.

“Ik was tussen 1993 en 1998 verantwoordelijk voor het Spaanse pisteteam, maar niet voor hun medische controles”, zou Garcia del Moral hebben laten optekenen. Hij antwoordde vervolgens ‘ja’ op de vraag of er een dopingsysteem had bestaan.

De arts bewees zijn beweringen met een op 15 juli 1996 (vier dagen voor de start van de Olympische Spelen in Atalanta) gedateerd kassaticketje met uitgaven in een apotheek en met een overschrijving aan Michele Ferrari, de Italiaanse arts van Lance Armstrong, die eveneens voor het leven werd geschorst door het USADA.

Toenmalig voorzitter van de Spaanse wielerbond, Juan Serra, verzekerde aan El Pais “nooit met Ferrari te hebben gewerkt”, het omgekeerde van wat hij in 1996 beweerde.

Zes Spaanse baanwielrenners namen deel aan de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, midden tijdens de dopingconjunctuur binnen het Spaanse team. Ze behaalden geen medailles.

De antwoorden van de arts kwamen er op vragen van de advocaat van Johan Bruyneel, de voormalig sportief directeur van het team, die zijn schorsing van tien jaar door het USADA aanvocht. Garcia del Moral werkte na zijn periode bij het Spaanse pisteteam (1993-1998) vijf jaar voor het US Postal-team van Lance Armstrong (1999-2003). Hij werkte mee aan de eerste vijf Tourzeges van de Amerikaan, die hem intussen werden ontnomen.