Zware straffen voor Spaanse rugbyspelers die scheidsrechter belaagden tegen België

Bron © BELGA

De Europese rugbyfederatie heeft dinsdag zware straffen opgelegd aan vijf Spaanse rugby-internationals die op 18 maart na de interland tegen België op de kleine Heizel de Roemeense scheidsrechter Vlad Iordachescu belaagden. Het gaat om vijf spelers van Franse origine, die in competitieverband allemaal in de Franse tweede klasse uitkomen.

De broers Sébastien en Guillaume Rouet zijn respectievelijk 43 en 36 weken geschorst omdat ze de scheidsrechter fysiek en verbaal aanvielen. Pierre Barthère, Lucas Guillaume en Mathieu Bélie moeten 14 weken brommen wegens het uiten van bedreigingen. De schorsingen gelden zowel voor interlands als voor wedstrijden in clubverband.

De Spaanse rugbyfederatie werd eveneens op het matje geroepen, maar die zaak werd tot een latere datum opgeschort.

Ziedend na zes penalty’s

Spanje kon zich mits een zege in Brussel plaatsen voor het WK van 2019, maar ging met 18-10 onderuit. Na het laatste fluitsignaal waren de Spanjaarden ziedend op de Roemeense spelleiding, die zes penalty’s aan België had toegekend. Door het verlies zag Spanje alsnog een WK-ticket uit handen glippen ten voordele van Roemenië. Iordachescu en zijn twee assistenten moesten onder begeleiding van veiligheidsmensen het terrein verlaten.

Er werd tegen de Roemeense spelleiding een klacht neergelegd door de Spaanse federatie, die de wedstrijd wil laten herspelen. Rugby Europe nam daarover nog geen beslissing. Ook World Rugby onderzoekt de zaak.

    AANGERADEN
    Meest recent