Voormalige first lady Barbara Bush overleden

© EPA-EFE

De voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush is dinsdag overleden op 92-jarige leeftijd. Dat meldt een woordvoerder van de familie. De vrouw van George H.W. Bush, van 1989 tot 1993 de 41ste president van de Verenigde Staten, kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen.

dgs

Met 92 jaar was Barbara Bush - geboren als Pierce - de oudste voormalige first lady ooit. De New Yorkse ontmoette George H.W. Bush toen ze 16 jaar oud was tijdens een dansfeest in Andover, in de staat Massachusetts. Het stel stapte in januari 1945 in het huwelijksbootje. Ze kregen zes kinderen: George, Robin, John (beter bekend als Jeb, red.), Neil, Marvin en Dorothy.

Tijdens zijn presidentschap van slechts één termijn - George H.W. Bush werd in 1992 geklopt door de Democraat Bill Clinton - gold Barbara als een door de Amerikanen erg geliefde first lady. Barbara viel onder meer op door haar meer liberale kijk op sociale kwesties. Zo was ze pro-abortus en zette ze zich in voor vrouwenrechten. Tijdens de presidentscampagnes van haar man profileerde ze zich als een grootmoederfiguur, een rol die ze als first lady bleef spelen. Als presidentsvrouw zette zich vooral in voor het promoten van geletterdheid.

© REUTERS

“Al genoeg Bushes gehad”

Barbara Bush was echter niet alleen een presidentsvrouw, maar ook een presidentsmoeder, iets wat maar één andere vrouw haar ooit voordeed (Abigail Adams, vrouw van de 2de president John en moeder van de 6de president John Quincy Adams). Haar oudste zoon George W. Bush volgde Clinton op als de 43ste president van de Verenigde Staten, van 2001 tot 2009.

Ook George W. Bush’s jongere broer John, beter bekend als Jeb Bush, deed in 2016 een gooi naar het presidentschap. Aanvankelijk was Barbara tegen zijn kandidatuur gekant omdat “we al genoeg Bushes hebben gehad”, maar later voerde ze wel campagne voor haar tweede zoon, die volgens haar “fatsoenlijk, eerlijk en alles is wat we nodig hebben in een president”. Jeb gaf uiteindelijk op toen huidig president Donald Trump terrein won in de peilingen. Jeb Bush was van 1999 tot 2007 gouverneur van Florida.

Geen verdere verzorging

Barbara Bush kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen. Ze werd al decennialang behandeld voor de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast, en kampte met hartproblemen. Zo onderging ze in 2009 een operatie aan de aortaklep. Bovendien leed ze aan COPD (chronic obstructive pulmonary disease), een chronische longziekte.

Afgelopen zondag deelde de Bush-familie mee dat Barbara ervoor had gekozen om zich niet verder medisch te laten behandelen. Ze zou zich thuis in Houston, in de staat Texas, beperken tot comfortverzorging.

© Reuters

“Ze bracht ons tot het einde aan het lachen”

Na haar overlijden drukken familieleden en ook heel wat prominente politici hun bewondering uit voor de voormalige first lady. Haar oudste zoon, ex-president George W. Bush, zegt in een mededeling dat zijn familie haar zal missen en bedankt het Amerikaanse volk voor hun gebeden en hun steun. “Mama hield ons bij de pinken en bracht ons aan het lachen tot het einde. Ik heb geluk dat Barbara Bush mijn moeder was”, zegt het voormalige staatshoofd.

Ook zijn jongere broer Jeb Bush heeft enkel lovende woorden voor zijn moeder, die volgens hem een “opmerkelijk leven” leidde. “Ik ben uitzonderlijk bevoorrecht de zoon te zijn van George Bush en de uitzonderlijk minzame, sociale, leuke, grappige, liefhebbende, sterke, slimme, gracieuze vrouw en natuurkracht gekend als Barbara Bush”, aldus de voormalige gouverneur van Florida en gewezen presidentskandidaat.

Jebs zoon, George P. Bush, zegt dat het leven van zijn grootmoeder altijd in teken stond van anderen. “Voor mijn grootvader was ze zijn topadviseur en vertrouweling. Voor haar familie was ze een vaste, tedere, leidende hand”, aldus de Republikeinse politicus. “Voor haar land was ze een inspiratiebron en een voorbeeld voor iedereen.”

President Trump: “Ze zal nog lang herinnerd worden”

Huidig president Donald Trump uitte al snel na de bekendmaking van het nieuws zijn medeleven met de familie en vrienden van Barbara Bush. “Als een vrouw, moeder, grootmoeder, militaire echtgenote, en voormalige first lady, was mevrouw Bush een pleitbezorger van de Amerikaanse familie. Onder haar grootste verwezenlijkingen is het erkennen van het belang van geletterdheid als een fundamentele familiale waarde, die bevorderd en beschermd moet worden”, luidt het in een gezamenlijke mededeling met first lady Melania Trump. “Ze zal nog lang worden herinnerd voor haar sterke toewijding aan het land en het gezin, die ze beide onuitputtelijk diende.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trumps voorganger en George W. Bush’s opvolger Barack Obama drukte samen met zijn vrouw Michelle zijn dankbaarheid uit voor Barbara Bush “voor de vrijgevigheid die ze ons toonde tijdens onze tijd in het Witte Huis”. “Maar we zijn haar nog dankbaarder voor de manier waarop ze haar leven leidde - als een bewijs voor het feit dat publieke dienstbaarheid een belangrijke en nobele roeping is”, luidt het voorts.

Ook oud-president Bill Clinton en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton betuigen gezamenlijk hun medeleven. Bush was een “opmerkelijke vrouw” die “lef, fatsoen, hersenen en schoonheid” had. “Ze was vurig en pittig bij het steunen van haar familie en vrienden, haar land en de zaken waar ze zich voor inzette”, zegt het echtpaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten