Belgische onderzoekers doen belangrijke ontdekking in de strijd tegen uitgezaaide kankers

© Shutterstock.

Belgische onderzoekers hebben baanbrekend onderzoek gedaan in de strijd tegen uitzaaiingen van bepaalde vormen van huid- en borstkankers. Ze zijn erin geslaagd de verschillende stadia van tumorcellen te identificeren. “Dit is een uiterst belangrijke ontdekking die kolossale perspectieven biedt in de behandeling van de ziekte”, vertelt professor Blanpain aan La Libre.

adm

De studie werd woensdag gepubliceerd in de prestigieuze wetenschappelijke publicatie Nature. De onderzoekers, onder leiding van professor Cédric Blanpain verbonden aan de ULB, hebben ontdekt hoe tumorcellen mobieler worden en uitzaaiingen veroorzaken. “Tot heden gingen we ervan uit dat alle kankercellen hetzelfde waren. De realiteit is echter een stuk complexer en fascinerender.”

De onderzoekers hebben zeven groepen kankercellen kunnen identificeren. Elke groep of categorie speelt een andere rol in de evolutie van een tumor en in de verschillende stadia van kanker. Zo bepalen bepaalde groepen van die cellen of een tumor al dan niet kan/gaat uitzaaien. Ook reageert elke andere groep anders op chemo of andere behandelingsmethodes. Die zogenaamde heterogeniteit heeft “enorme implicaties voor de diagnose, prognose en behandeling van die kanker”, vertelt de professor aan La Libre. “In het initiële stadium van kanker, is een tumor heel gelijkaardig aan het omliggende weefsel. De cellen hangen aan elkaar vast, alsof ze elkaar de hand houden.” Na een tijd worden sommige van die kankercellen mobiel en gaan ze migreren. Net die overgang is van groot belang in de strijd tegen uitzaaiingen.

“Elke sub-populatie cellen heeft een andere resistentie aan chemotherapie. Elke groep heeft een specifieke rol: sommige cellen groeien intens en hard en doen dienst als brandstof van de tumor. Andere dienen dan weer vooral voor uitzaaiingen, andere zijn gericht op het ontwikkelen van resistenties tegen behandelingen. Het feit dat we nu weten dat elke groep een andere functie heeft bij de ontwikkeling van kanker, opent een heleboel kolossale perspectieven over hoe de ziekte werkt.”

De volgende stap in het onderzoek is om te kijken waarom bepaalde cellen meer neigen tot uitzaaiingen dan andere. Ook kan de behandeling van kanker nu gericht worden op bepaalde groepen cellen, precies om uitzaaiingen tegen te gaan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten