Kerncentrales duwen EDF Luminus in het rood

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: Photo News

EDF Luminus, de nummer twee op de energiemarkt in ons land, heeft vorig jaar een verlies moeten slikken van 22 miljoen euro. De nucleaire activiteiten wogen zwaar op het bedrijf.

EDF Luminus, dat meer en meer van zijn omzet haalt uit hernieuwbare energie en energiediensten, boekte in 2016 nog een winst van 57 miljoen euro. In 2017 werd het bedrijf evenwel zwaar getroffen door de nucleaire activiteiten. EDF Luminus baat die niet uit, maar participeert in vier kerncentrales in ons land.

"Het stil liggen van centrales, lagere brutomarges en extra provisies voor het beheer van het nucleair afval zorgen voor een verlies van de nucleaire activiteiten van 60 miljoen euro", aldus topman CEO Grégoire Dallemagne. Dat resulteerde in een nettoverlies in 2017 van 22 miljoen euro. Ook de bedrijfswinst daalde: van 66 miljoen euro winst naar 23 miljoen euro verlies. Ook dit jaar dreigt het uitvallen van Doel 3 zwaar te drukken op de resultaten, vreest Dallemagne.

Operationeel en industrieel ging het het bedrijf wel voor de wind, aldus de CEO. EDF Luminus verstevigde zijn positie als nummer één in onshore windenergie, en het nam opnieuw zes energiedienstenbedrijven over. In 2017 breidde de energiespeler zijn windmolenpark uit met een kwart, of 76 MW bijkomend vermogen. EDF Luminus telt vandaag 161 operationele windmolens, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 376 MW. Tegen 2021 mikt het op een geïnstalleerd vermogen van 600 MW. "Onze pijplijn voor nieuwe projecten zit in 2018 vol", verzekert Dallemagne.

Goed nieuws kwam er van de gascentrales. De klassieke thermische centrales waren jarenlang verlieslatend. "De marktcondities zijn licht verbeterd. Centrales die geen behoefte hebben aan investeringen, zijn opnieuw rendabel". Zo komt de gascentrale van Seraing, die al sinds 2014 stil ligt, vanaf 1 november weer op de markt.

Om de geplande kernuitstap tegen 2025 op te vangen, moet ons land in allerijl extra gascentrales gaan bouwen. Hoogspanningsbeheerder Elia becijferde dat er acht à negen gascentrales dienen te worden gebouwd om de kernuitstap te compenseren. Is EDF Luminus kandidaat? "We hebben de nodige ervaring en hebben ons in het verleden als flexibele partners getoond. We gaan dit dan ook grondig bekijken", zegt Dallemagne. Veel zal afhangen van het capaciteitsmechanisme dat de regering zal uitwerken om investeerders over de streep te trekken. Meer duidelijkheid wordt verwacht in mei.

AANGERADEN
Meest recent