Begin 2020 eerste tests met zelfrijdende bus op luchthaven Zaventem

© De Lijn, Brussels Airport

De Nederlandse constructeur 2GetThere gaat een zelfrijdende elektrische bus bouwen voor op Brussels Airport. De bus zou vanaf begin 2020 op de luchthaven getest moeten worden, vanaf 2021 zouden er ook passagiers kunnen meerijden op een traject tussen de terminal en vrachtafdeling Brucargo, tussen ander verkeer. Dat vernam Belga bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn en Brussels Airport, die het project samen uitvoeren.

De vervoersmaatschappij en de luchthavenuitbater sloten al in 2015 een principeakkoord rond zelfrijdende shuttles op de luchthaven. Na het nodige studiewerk – ook door een Nederlands bedrijf, het expertisebureau Ricardo Nederland – werd de constructie van de bus nu toegewezen aan 2GetThere uit Utrecht. Het bedrijf heeft al ervaring met autonome voertuigen, onder meer in Nederland en het Midden-Oosten.

Het Nederlandse bedrijf zal eerst de technologie ontwikkelen. In het najaar van 2019 zou de bus voor het eerst getest worden, eerst nog op de terreinen van 2GetThere. Vanaf begin 2020 zouden de testritten vervolgens verplaatst worden naar Brucargo.

Als al die tests positief zijn, zal de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 passagiers, werknemers en bezoekers beginnen vervoeren op een vast traject tussen de terminal en Brucargo. “De shuttle zal het eerste autonome voertuig in België zijn dat rijdt in volledig gemengd verkeer”, klinkt het. Dat zal gebeuren tegen beperkte snelheid en onder supervisie van een dispatcher.

De Lijn en Brussels Airport verdelen de kosten van het project.

Aangeboden door onze partners