Oekraïner pakt slotetappe in Tour of the Alpes, Pinot schrijft eindzege op zijn naam

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) heeft de Tour of the Alpes op zijn naam geschreven. De koppositie van de Fransman kwam niet meer in gevaar in de nochtans lastige slotrit over 164,2 kilometer tussen Rattenberg en Innsbruck. De Oekraïner Mark Padun (Bahrain-Merida) was daarin de beste, voor George Bennett (LottoNL-Jumbo) en Jan Hirt (Astana). Voor Pinot is het de 22ste overwinning uit zijn carrière. Hij volgt Geraint Thomas op. De andere twee die mee op het eindpodium mogen, zijn Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) en Miguel Angel Lopez (Astana). Chris Froome (Team Sky) eindigt als vierde, op 16 seconden van Pinot.

vtvn

De slotrit in de Tour of the Alps was een belangrijke test voor de organisatoren van het WK in Innsbruck eind september, want in het slot ging het peloton twee keer over het lokale circuit. Na een eerbetoon aan Michele Scarponi schoot het peloton meteen in actie en het zou een felle strijd worden om mee te schuiven in de vroege vlucht.

Finaal slaagde een groepje van negen daar in: Francois Bidard (Ag2R), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias), Igor Anton (Dimension Data), Franscesco Gavazzi (Androni-Sidermec), Simone Andreetta (Bardiani), Manuel Senni (Bardiani), Guy Niv (Israel Racing Academy) en Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia). Maximaal reden ze 5:45 bij elkaar waarna het peloton, met Sky op kop, een tandje bijstak.

De bonus van de vluchters zakte, in de afdaling van de eerste beklimming van Olympia's Hill, slaagde David de La Cruz erin de oversteek te maken. Wat later zou ook Giovanni Visconti daarin slagen, maar het peloton was niet ver en op 29 km van het eind kwam alles weer bij elkaar.

Het viel niet meer stil daarna en Astana sleurde op kop op de tweede, van drie, beklimmingen van Olympia's Hill. Pinot had telkens een antwoord klaar, maar zou finaal wel even in de problemen komen toen Astana-renner Miguel Angel Lopez, slechts 15 seconden achterstand, erin slaagde met Visconti weg te glippen in de afdaling.

Hij liet vervolgens de Italiaan achter op de laatste beklimming van Olympia's Hill en telde een halve minuut bonus. Tijd voor Pinot om in actie te schieten en hij zag Domenico Pozzovivo, tweede in de stand, met zich meeglippen. Het duo dichtte de kloof op de leider en de drie liepen verder uit op de groep Froome, al keerden op het vlakke gedeelte de zeven achtervolgers, met Froome en dankzij stevig werk van zijn ploegmaat Kenny Elissonde, terug op 5 km. Met tien ging het richting finish en het was Mark Padun die zijn 'moment de gloire' beleefde, wegsprong en de zege zou pakken, zijn eerst profoverwinning op 21-jarige leeftijd.De eindwinst is voor Pinot, die 15 tellen overhoudt op Pozzovivo en Miguel Angel Lopez.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten