Dokter past de regels van zijn populaire ‘5:2-dieet’ aan

Vijf dagen eten wat je wil, twee dagen vasten. Met dit ‘5:2-dieet’ of ‘vastendieet’ zette de Britse dokter en journalist Michael Mosley zich op de kaart van populaire manieren om af te vallen. Vandaag heeft hij de krijtlijnen van zijn dieet een beetje aangepast: op vastendagen mag je iets meer, op andere iets minder.

Vijf jaar geleden bracht Mosley samen met journaliste Mimi Spencer zijn bestseller ‘The Fast Diet’ uit. Het dieet was een hype in Angelsaksische landen en waaide over tot bij ons, al bleef het altijd wat in de schaduw van populaire kookboeken zoals die van Pascale Naessens en Sandra Bekkari.

Dokter past de regels van zijn populaire ‘5:2-dieet’ aan
Michael Mosley Foto: Instagram

Het dieet is gebaseerd op het principe van ‘periodiek vasten’: vijf dagen per week at je wat je wil, de andere twee dagen mocht je maximum 500 kcal als vrouw, 600 kcal als man. Volgens Mosley is de sterkte van zijn dieet de haalbaarheid: “Je moet niet de hele tijd diëten. Het is makkelijker om te weerstaan aan de verleiding om iets ongezond te eten als je weet dat je het de dag erna wel mag.” Volgens de dokter kan je op twaalf weken zo’n zes kilo verliezen.

Wat is er nieuw?

Ondertussen paste Mosley de regels van zijn dieet aan: in plaats van 500 kcal of 600 kcal mogen zowel mannen als vrouwen 800 kcal per dag op vastendagen. “Veel mensen vertelden me dat ze 600 kcal per dag te moeilijk vonden”, schrijft Mosley in een nieuwe uiteenzetting over zijn dieet. “Stijgen tot 800 kcal heeft niet echt invloed op gewichtsverlies en de meesten vinden het veel gemakkelijker zo.”

In de nieuwe vorm vervangt Mosley het ‘eten wat je wil’ op niet-vastendagen door ‘eten zoals in de Mediterraanse’ keuken: hij zet vooral vis, groenten, fruit, noten, olijfolie en af en toe een glas wijn op het menu. Zoetigheden, koekjes en andere suikerrijke tussendoortjes raadt hij af.

Voor wie echt veel wil afvallen op korte tijd, lanceert Mosley ook het nieuwe ‘Very Fast’-dieet, waarbij je minstens twee weken lang elke dag maximum kcal per dag mag eten.

Door tib