Nieuwe tegenslag voor ouders van doodzieke Alfie

De ouders van het doodziek Brits jongetje Alfie Evans hebben in het geschil voor een verdere medische behandeling voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg opnieuw een tegenslag moeten incasseren. Hun verzoek werd niet-ontvankelijk verklaard. Dat zegt een woordvoerster van het Straatburgse Hof maandag. Daarmee blijven de vorige vonnissen van kracht. Britse rechters hadden beslist dat de levensbehoudende maatregelen voor het 23 maanden oude jongetje moesten stopgezet worden.

wver

Alfie lijdt aan een degeneratieve aandoening, die nog niet duidelijk kon vastgelegd worden. Britse rechters beschouwen levensbehoudende maatregelen als zinloos, omdat de hersenen van het kind door de ziekte bijna volledig verwoest zouden zijn. Alfie’s artsen omschreven een verlenging van zijn lijden als onmenselijk. Vrijdag nog had ook het Britse Supreme Court, de laatste rechterlijke instantie in het land, een bezwaarschrijft van de ouders afgewezen.

© AFP

Ze wilden hun ziek kind naar het pauselijke kinderziekenhuis Bambino Gesù in Rome brengen. Voor het Europees Hof voor de Mensenrechten hadden ze volgens de woordvoerster geargumenteerd dat het verbod om Alfie naar Rome te brengen, indruist tegen zijn recht op vrijheid. Waarom het Straatburgse hof het bezwaar afwees, is niet duidelijk.

Voor het Londense ziekenhuis, waar de jongen wordt behandeld, protesteerden maandag tientallen sympathisanten van Alfie’s ouders.

Aangeboden door onze partners