Hebt u een Android-toestel? U zal binnenkort geen sms’en meer sturen

© DBA

Een nieuwe en geavanceerde chat-applicatie die de sms op termijn vervangt, dat is waar Google aan werkt. Als je een Android-smartphone hebt zal je binnenkort ‘Chat’ gebruiken om berichten te sturen. Je hoeft niets te installeren, ‘Chat’ krijg je wanneer Google het uitrolt.

De sms, oftewel Short Message Service, is ongeveer 25 jaar oud en dringend toe aan vervanging volgens de techneuten van Google. Met de lancering van zijn nieuwe mobiele chat-applicatie, die een beetje inspiratieloos ‘Chat’ werd gedoopt, wil Google de sms nu finaal naar de vergetelheid verbannen voor wie een Android-toestel gebruikt.

Net als bij de sms vinden zenders en ontvangers elkaar met een gsm-nummer. Bovenop tekst kan je multimedia: geluid, foto’s en bewegend beeld sturen. Dat lijkt in theorie sterk op het oude mms-systeem, dat nu helemaal in de vergetelheid is geraakt. De foto, video of geluidsopname die je aan je ‘Chat’ kan toevoegen zal hoogstwaarschijnlijk groter zijn dan de 300 kilobytes die de limiet was bij de mms. Over die limiet moet je je nu dus geen zorgen meer maken.

Hoe verschilt ‘Chat’ van die andere mobiele chatdiensten?

Zoals de concurrenten WhatsApp, Facebook Messenger en iMessage verstuur je berichten op ‘Chat’ via het mobiele internet of wifi. Waar ‘Chat’ verschilt van andere mobiele chat-applicaties is dat het gebruikmaakt van zogeheten Rich Communication Services (rcs), een systeem dat al in ontwikkeling is sinds 2007 met als doel de sms te vervangen door een meer moderne versie die meer mogelijkheden biedt dan tekst en de occasionele smiley.

Wat gaat dat kosten?

Hoe ‘Chat’ wordt aangerekend bij de gebruiker is niet duidelijk maar wel één van de zaken die de service zullen maken of kraken denkt Dries Cludts van de technologiewebsite Techpulse. “Die beslissing ligt voor een groot deel bij de operatoren zelf. Waar het nu naartoe lijkt te gaan is dat je ‘Chat’-berichten zal krijgen zoals je nu bij een gsm-abonnement een aantal sms’en krijgt.” Dat zou dus in contrast staan met andere mobiele chat-applicaties waarbij de hoeveelheid gebruikte data van je abonnement of krediet afgaat.

Wat als ik een gewone gsm heb?

Wil je een berichtje sturen naar iemand die een reguliere gsm heeft, dan kan dat. De ontvanger zal dan enkel de tekst van het bericht krijgen en niet de multimedia die de zender er misschien aan toevoegde. Dat scenario geldt waarschijnlijk ook voor Apple. Dat bedrijf heeft nog niet gereageerd op het initiatief van Google maar verwacht wordt dat het ‘Chat’ niet zal ondersteunen op haar eigen iPhones.

In België hebben nog geen telecomoperatoren hun onvoorwaardelijke steun uitgesproken maar Telenet zegt aan de technologiewebsite DataNews dat het in contact staat met Google en dat ‘Chat’ ten vroegste volgend jaar uitkomt in België. Telecomoperator Orange ondersteunt rcs al in Frankrijk.

Wat met privacy?

Na de schandalen rond spionage door Amerikaanse inlichtingendiensten en de gegevenslekken bij Facebook staat privacy hoger dan ooit op de verlanglijst van de digital native. ‘Chat’ heeft net als een reguliere sms, geen zogeheten ‘end-to-end-encryptie’. Dat wil zeggen dat de kans veel hoger is dat de inhoud van ‘Chat’ gelezen kan worden door ongewenste personen met slechte bedoelingen. Applicaties als WhatsApp, Signal of Telegram zetten daar wél op in en trekken een publiek aan dat bijna enkel uit privacyoverwegingen voor één van die platformen kiest.

Waarom nu?

Google werkt al jaren aan een ‘geïntegreerde berichtendienst’ zoals iPhone-eigenaars die hebben met iMessage. Tot nu toe hadden creaties als ‘Google talk’, ‘Allo’ enGoogle Hangoutsechter weinig succes en moesten Android-eigenaars het vooral doen met chat-applicaties van derde partijen als WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger.

Nu probeert Google het met een systeem dat mogelijk veel ingrijpender is dan gewoon een nieuwe chat-applicatie. Zoals eerder gezegd: rcs is niet nieuw. Toch is Google ervan overtuigd dat het rcs met ‘Chat’ wel van de grond kan doen komen.

Er verschenen de voorbije jaren al enkele chat-applicaties op basis van rcs, maar die kenden weinig succes. “De grootste hindernis waren de verschillende telecomoperatoren. Die lanceerden de voorbije jaren hun eigen rcs-applicaties maar maakten deze niet compatibel met die van anderen”, vertelt Dries Cludts.

Enter Google; volgens technologiesite The Verge is Google al lange tijd aan het onderhandelen met telecomoperatoren van over de hele wereld om één universele vorm van rcs te ondersteunen. Wanneer‘Chat’wordt uitgerold op Android smartphones werkt het voor veel mensen onmiddellijk. Op dit moment heeft Google al van 55 (vooral Amerikaanse) telecomoperatoren steun gekregen voor ‘Chat’.

Op die manier zou Google een ‘universele’ applicatie aanbieden die compatibel is voor alle operatoren en waar niet meer over gekibbeld moet worden. Daarom misschien dat het technologiebedrijf haar nieuwe product ‘Chat’ noemde en niet ‘Google Chat’ of een andere titel waar de merknaam aan vast hangt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten