Kaaimantaks: 510 miljoen begroot, 5 miljoen in het laatje

Bron © BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: BELGA

De Kaaimantaks, gericht op de vermogens die rijke Belgen hebben ‘verstopt’ in fiscale paradijzen, heeft vorig jaar amper 5 miljoen euro opgebracht. Nog geen honderdste van de 510 miljoen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet inschrijven in de begroting, schrijft Het Laatste Nieuws.

Het is SP.A die de situatie aankaart op basis van statistieken van de FOD Financiën. In 2016 bracht de Kaaimantaks 48 miljoen euro in het laatje. Dat er een jaar later – na een sterke stijging van de aangegeven inkomsten in het buitenland – plots een enorme daling optreedt, wijten de socialisten aan het feit dat Van Overtveldt een achterpoortje liet openstaan. “Tot eind 2017 konden zogenaamde trusts belastingvrij uitgekeerd worden. Veel eigenaars van zo’n trust hebben daarvan gebruikgemaakt om hun constructies leeg te halen zonder te betalen”, zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven.

Van Overtveldt ontkent en beschouwt de cijfers niet als slecht nieuws. “Het doel van de Kaaimantaks was om offshore-constructies te ontmoedigen en daar slagen we duidelijk in. Dat zorgt voor een stijging van de normaal betaalde belastinginkomsten in België.”

AANGERADEN