Mysterieuze ijscirkels op Noordpool doen zelfs NASA versteld staan

Bron © Washington Post

Foto: NASA

Ergens in het ijs van de Noordelijke IJszee, waar de temperaturen zelfs op de meest milde dagen van het jaar vlot onder het vriespunt gaan, bevinden zich enkele gaten. In een willekeurig patroon. Zelfs de wetenschappers van de NASA, die ons toch al naar de maan brachten, hebben geen flauw benul van wat die gaten precies zijn of door wat ze veroorzaakt worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vliegt al een tiental jaar over het Noord- en Zuidpoolgebied. De wetenschappers doen dat in de hoop om de connecties tussen de verschillende klimaatsystemen op onze aarde beter te begrijpen en om de effecten van de klimaatopwarming op de koudste plaatsen ter wereld onder de loep te nemen.

De naam van de missie lijkt zo uit een ‘James Bond’-film te komen: ‘Operation IceBridge’ - Operatie IJsbrug. Voor het onderzoek worden “de meest gesofisticeerde, innovatieve wetenschappelijke instrumenten - inclusief een laser-hoogtemeter en de nieuwste NASA-satellieten.

Ondanks al die moderne snufjes en de medewerking van enkele van de grootste breinen ter wereld, kan de NASA de gaten in het ijs voorlopig niet verklaren. Meer nog, voorlopig komen ze niet verder dan dit:

¯\_(?)_/¯

Ofwel het internetsymbool van een mannetje dat de schouders ophaalt… omdat hij geen enkel idee heeft wat iets betekent.

“We zagen deze cirkelvormige gaten vandaag voor een paar minuten”, zegt IceBridge-wetenschapper John Sonntag. “Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al zoiets gezien heb: drie onverklaarbare gaten in een uitgestrekt, onafgebroken stuk ijs.”

De ruimtevaartorganisatie maakte de foto publiek, mogelijk in de hoop dat er iemand anders wel met een plausibele verklaring op de proppen komt. Ze plaatsten de foto in de ‘Puzzler’ van april 2018, een maandelijkse wedstrijd waarin de NASA vraagt om een mysterieus object te beschrijven. “Uw uitdaging”, zo luidt de wedstrijd. “Bestaat erin om te zeggen wat je op de foto ziet en waarom deze plaats interessant is voor ons.”

Deelnemers opperden al snel enkele mogelijke antwoorden. “De gaten kunnen overblijfselen zijn van meteorieten of opgedroogde zoutmeren”, luidde het onder meer.

Sonntag nam de foto op 14 april, toen hij over een gebied vloog dat deel uitmaakte van de Beaufortzee, een gebied dat wetenschappers niet meer in detail hebben bestudeerd sinds 2013. “We weten wel dat het ijs daar vermoedelijk vrij dun en zacht is”, aldus geofysicus Don Perovich. Dat betekent dat de gaten mogelijk natuurlijk voorkomen, als er warmer water over stroomt.

Het kunnen ook zeehonden zijn, die van het dunne ijs gebruik hebben gemaakt om gaten in het ijs te “bijten” zodat ze even een frisse hap lucht kunnen inademen.

U leest het: er zijn nog heel wat mogelijke verklaringen. Maar wat echt de juiste is? Daar hebben we nog het raden naar.

Door mtm
AANGERADEN