Zo haal je een pak meer smaak uit een komkommer

Foto: Shutterstock

Komkommer een beetje saai van smaak? Wel, er bestaat een mogelijkheid om de groente wat meer karakter te geven en die techniek daarvoor komt uit het Verre Oosten. In China en andere delen van Azië is het namelijk de gewoonte om de schijfjes komkommer een beetje te prakken. Zo slorpen ze meer smaak op.

Het verschil tussen een gewone in partjes gesneden komkommer en eentje die in stukjes werd geprakt, moet normaal al bij de eerste hap meteen duidelijk zijn. Gesneden komkommers hebben een zacht oppervlak waar de dressing makkelijk van afglijdt, terwijl de geprakte dankzij de gerafelde kantjes meer smaken opslorpen. Bovendien geeft de groente zo zelf ook meer smaak af. 

Het gaat om een techniek die vooral in Azië wordt gebruikt en die op zich bijzonder eenvoudig kan worden toegepast. Je legt een plat keukenmes op de komkommer en duwt dat naar beneden, met je andere hand sla je vervolgens op het lemmet. Een beetje zoals je een bol look zou openen. Wie een vleeshamer in huis heeft, kan de klus nog sneller klaren.

Op Chinese wijze

Doe de stukjes in een kommetje en strooi er wat zout over. Daardoor wordt de schil wat zachter, het vlees wat steviger en komt de groene kleur mooi naar voren. Een tip: gebruik enkel verse komkommers, oudere exemplaren veranderen in moes. Wil je er een Chinese toets aan geven? Doe er wat sojasaus bij, wat rijstazijn, look en sesamolie. Heb je het graag pittig, dan kun je er ook wat gedroogde chilipeper bij doen. 

 

Door flb
AANGERADEN