Heuvelachtige rit in Romandië is prooi voor verrassende Spanjaard van Astana

© AFP

Omar Fraile (Astana) heeft woensdag de eerste rit in lijn in de Ronde van Romandië (WorldTour) gewonnen. In de etappe van Fribourg naar Delémont was de 27-jarige Spanjaard de snelste in een spurt van een uitgedund peloton. De 28-jarige Sloveen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) is de nieuwe leider.

vtvn

Fraile versloeg in de spurt de Italiaan Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) en de Portugees Rui Costa (UAE Team Emirates). De Australiër Michael Matthews moest het peloton laten gaan op de laatste klim en verloor zijn leiderstrui aan Roglic.

Matthews zakt weg uit de top tien van de stand. Nieuwe leider Roglic voelt de hete adem van Rohan Dennis in zijn nek. De Australiër heeft minder dan een seconde achterstand. De Welshman Geraint Thomas is op vier seconden derde.

De 166 kilometer tussen Fribourg en Delémont werden gekleurd door een lange vlucht van vijf, met daarbij Rémy Mertz. De Belg van Lotto Soudal had het gezelschap van de Fransman Alexis Gougeard, de Canadees Antoine Duchesne, de Australiër William Clarke en de Nederlander Marco Minnaard. Die laatste kwam als eerste boven op alle vier de beklimmingen en veroverde zo de bergtrui voor het Belgische Wanty-Groupe Gobert.

In het peloton zorgde Sunweb voor leider Matthews ervoor dat de voorsprong niet ver boven de zes minuten ging. In de twee lokale ronden, met telkens een beklimming van zes kilometer, smolt de voorsprong van de vluchters weg en moest het gros van de sprinters overboord. Onder meer gele trui Matthews, Elia Viviani en de hervattende Fernando Gaviria gingen uit de wielen.

Bij de laatste beklimming gooide Thomas De Gendt een bommetje, maar lang duurde zijn poging niet door het hoge tempo in de groep. Voorin slaagden de sterkste vluchters Gougeard en Minnaard er toch in met een voorsprong van een minuut over de top van de laatste beklimming te rijden, met nog 18 kilometer te gaan. Maar amper acht kilometer verderop werden ze na enkele aanvalspogingen van de klassementsrenenrs gegrepen door eerst Dan Martin, en later het uitgedunde peloton.

In de snelle slotfase regende het aanvallen. Onder meer de onvermoeibare Gougeard en Thomas probeerden de sprint te ontlopen, maar slaagden daar niet in. Door een late aanval van Davide Cimolai kwam Colbrelli vroeg met de neus in de wind te zitten. En daar maakte Fraile dankbaar gebruik van door op de hellende finish de intrinsiek snellere Italiaan te kloppen. Colbrelli baalde met zijn tweede plaats, Costa werd derde. Xandro Meurisse was met een achtste plaats beste Belg.

Donderdag is er in Romandië opnieuw een kans op een groepsspurt. Na 173 golvende kilometers ligt de finish in Yverdon-les-Bains.

Uitslag:

1. Omar Fraile (Spa/AST) de 166,6 km in 4u03:42 (gem. 41,018 km/u)

2. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) op 0:00

3. Rui Costa (Por/UAD) 0:00

4. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:00

5. Gorka Izagirre (Spa/TBM) 0:00

Stand:

1. Primoz Roglic (Sln/TLJ) de 166,6 km in 4u09:16 (gem. 40,10 km/u)

2. Rohan Dennis (Aus/BMC) op 0:00

3. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:04

4. Diego Rosa (Ita/SKY) 0:05

5. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:05

Teamwerk

Na etappewinst in de Ronde van zijn Baskenland schreef Omar Fraile ook in Romandië een ritzege in een WorldTourkoers op zijn naam. Na aankomst dankte hij woensdag zijn Astana-ploegmaats uitvoerig.

De spurtzege bleek voor de 27-jarige Fraile minder verrassend dan ze voor een buitenstaander zou lijken: “In de finale besefte ik dat het een groepssprint kon worden, dus werkten Dario Cataldo en Jakob Fuglsang hard om alle aanvallen te neutraliseren en me naar voor te brengen. Ondanks alle beklimmingen hadden we nog veel ploegmaats in de eerste groep, en zij deden veel werk voor me.”

Op de hellende aankomst hield Fraile de Italiaan Sonny Colbrelli af. “Ik wist dat hij vandaag mijn grootste rivaal zou zijn, want hij is echt snel. Dus volgde ik zijn wiel en startte ik mijn sprint met nog zo’n 300 meter te gaan. Dat was de juiste beslissing, want in de laatste 100 meter liep het wat omhoog. Na de klassiekers voelde ik me niet zo best, maar vandaag ging alles weer goed.”

De komende dagen wil Fraile iets terugdoen voor zijn ploegmaats: “Ik merk dat Jakob (Fuglsang) in vorm is. Ik wil hem helpen een mooi resultaat te behalen.” Fraile werkt donderdag de tweede rit in lijn in Romandië af in de groene puntentrui.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten