Thierry Neuville trekt met motorupgrade naar Rally van Argentinië

Bron © BELGA

Foto: AFP

Donderdag omstreeks middernacht Belgische tijd begint in Villa Carlos Paz de Rally van Argentinië, de vijfde van in totaal dertien rally’s in het wereldkampioenschap. Het WK 2018 wordt beheerst door vijfvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta). De Fransman won drie van de vier gereden rally’s en heeft in de tussenstand zeventien punten voorsprong op eerste achtervolger Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe).

Vorig jaar won Neuville de Rally van Argentinië na een memorabele ontknoping. Met enkel nog de powerstage te rijden had Neuville een achterstand van 0.6 op Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC). De Brit was onderweg sneller dan de Belg, maar raakte naar het einde toe een brugje en was uiteindelijk 0.3 te traag om de rally te winnen.

De Rally van Corsica eindigde drie weken terug op een grote ontgoocheling voor Neuville en zijn teamgenoten Andreas Mikkelsen en Dani Sordo. Hyundai komt in Argentinië met een motorupgrade. “Ik hou heel goede herinneringen over aan vorig jaar” zegt Neuville. “Ik hoop dat we dit weekend een gelijkaardig resultaat kunnen behalen. De Rally van Argentinië is veeleisend voor rijder en wagen. We mogen het niet te licht opnemen.”

De Rally van Argentinië is de eerste van in totaal vier onverhard rally’s die de WK-rijders de komende maanden voor de wielen krijgen geschoven. De komende dagen zal Ogier veel aandacht opeisen. De Fransman won tot hiertoe vijf wereldtitels en 43 rally’s, maar nog nooit wist hij de rally van Argentinië te winnen. “We zijn fantastisch aan het seizoen begonnen en uiteraard willen we die lijn doortrekken”, zegt Ogier. “Om wereldkampioen te worden is regelmaat belangrijk. Soms moet je slim zijn. De Argentijnse proeven zijn bijzonder veeleisend. Wanneer je sneller over zo’n proeven gaat, bestaat het risico dat je te veel vraagt van je wagen en riskeer je een opgave. Ik ben niet gefixeerd op de zege, maar ik zou wel wat graag op het hoogste schavotje staan.”

Geen Ford-rally

De laatste keer dat een Ford de Rally van Argentinië wist te winnen was in 2002. Toen won Carlos Sainz nadat Marcus Grönholm gediskwalificeerd werd. Voor de laatste zege van een Toyota is het teruggaan naar 1994. Toen was de Fransman Didier Auriol aan het feest. Toyota is bezig aan een wispelturig seizoen. De snelheid is er, want van de 70 gereden klassementsritten wonnen de Toyota-rijders er 23. Maar de constante ontbreekt. In Argentinië hoopt teambaas Tommi Mäkinen, die de Rally van Argentinië drie keer op rij won, alvast beter te doen.

De Rally van Argentinië begint donderdag met een superspecial. Vrijdag worden er zeven ritten gereden, zaterdag eveneens zeven en zondag drie. De Rally van Argentinië eindigt zondagavond omstreeks 18u20 Belgische tijd.

  • Meest recent