Europese Commissie tikt België op de vingers over ‘Booking.com’-wet

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Het wetsontwerp waarmee de regering-Michel hotels de kans wil geven lagere prijzen aan te bieden dan bij online platformoperatoren zoals Booking.com, botst op kritiek van de Europese Commissie. Ministers Denis Ducarme (kmo’s) en Kris Peeters (Economie) moeten hun huiswerk opnieuw maken, zo schrijft L’Echo.

Met het wetsontwerp wil de regering de hoteluitbaters bevrijden van het tarievenkeurslijf van sites zoals Booking.com. Die dwingen uitbaters om de laagste prijs te garanderen op hun platform als ze een verwijzing willen krijgen.

Met de nieuwe regeling wilde de regering de hoteluitbaters de kans geven vrij hun prijs te bepalen. Elke clausule in een contract tussen exploitanten en platformen die het tegenovergestelde zou bepalen, is ongeldig.

Inbreuk

Maar volgens een nota van de Europese Commissie, die L’Echo kon inkijken, mag het nationale mededingingsrecht geen verbod opleggen aan akkoorden tussen bedrijven als die niet in strijd zijn met het Europese recht.

In die zin zou de Belgische wet dus een inbreuk kunnen vormen op het Europese mededingingsrecht “indien de nationale regels strikter blijken te zijn” dan het EU-recht.

Het kabinet van minister Ducarme laat in een reactie verstaan dat de tekst nog wordt bijgestuurd, zonder daarbij te verduidelijken tegen wanneer de finale tekst klaar zou zijn.

AANGERADEN
Meest recent