Luca Brecel is niet alleen: de toppers vallen als vliegen op het WK snooker door ongelooflijke missers

Foto: Photo News

Op het wereldkampioenschap snooker in het Engelse Sheffield zijn ze intussen bezig aan de tweede ronde. De eerste horde nemen in de Crucible is altijd de moeilijkste, vraag maar aan de uitgeschakelde Luca Brecel. Maar onze landgenoot was niet de enige topper die snel huiswaarts moest keren.

Als we spreken over snookertoppers, hebben we het natuurlijk over de beste zestien op de wereldranglijst. Deze spelers plaatsen zich elk jaar rechtstreeks voor het WK. De overige zestien plaatsen worden ingevuld door kwalificatiespelers, die drie ronden moeten overleven om het te schoppen tot WK-deelnemer.

De top 16 was dit jaar:

1. Mark Selby (Eng)

2. Ronnie O’Sullivan (Eng)

3. Ding Junhui (Chi)

4. Judd Trump (Eng)

5. John Higgins (Sch)

6. Barry Hawkins (Eng)

7. Mark Williams (Wal)

8. Shaun Murphy (Eng)

9. Kyren Wilson (Eng)

10. Neil Robertson (Aus)

11. Marco Fu (HKo)

12. Stuart Bingham (Eng)

13. Luca Brecel (Bel)

14. Anthony McGill (Sch)

15. Ali Carter (Eng)

16. Mark Allen (Eng)

Van bovenstaande topspelers blijven er na de eerste ronde slechts tien over: O’Sullivan, Ding, Trump, Higgins, Hawkins, Williams, Wilson, McGill, Carter en Allen. Zes reekshoofden gingen er dus roemloos uit in de openingsronde in de beruchte Crucible.

Dé verrassing van het tornooi was de uitschakeling van titelverdediger Mark Selby (die drie van de voorbije vier edities won). De Engelse nummer één van de wereld raakte nauwelijks een bal goed en ging met 10-4 onderuit tegen veteraan Joe Perry. Luca Brecel zei in een interview met ons nog dat Selby ook kan winnen als hij slecht speelt, maar dat was nu niet het geval. The Leicester Jester maakte slechts drie breaks boven de 50 en werd zo voor de eerste keer sinds 2012 in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij geeft de rest van het tornooi dan maar commentaar als analist bij Eurosport.

Missers

Nog twee toppers die zwaar onderuit gingen, waren Marco Fu en Neil Robertson. Beiden kregen een 10-5 pandoering van respectievelijk Lyu Haotian en Robert Milkins. Vooral ex-wereldkampioen Robertson was nergens tijdens zijn partij tegen de nummer 37 van de wereld. De Australiër maakt slechts één keer een break boven de 50. Volgens hemzelf te wijten aan een nieuwe tip op zijn cue.

Verder ging ex-wereldkampioen Shaun Murphy met 10-9 onderuit tegen nummer 51 Jamie Jones, Stuart Bingham moest met 10-7 de duimen leggen tegen nummer 30 Jack Lisowski en onze eigen Luca Brecel werd met 10-6 verslagen door nummer 27 Ricky Walden na enkele pijnlijke missers waar hij zelf van stond te kijken.

Ei zo na lag ook nummer vier Judd Trump eruit in Sheffield. De 28-jarige Brit moest tot het beslissende frame zwoegen tegen nummer 55 van de wereld Chris Wakelin. De anders zeer agressieve Trump potte slechts een keer meer dan 70 punten en miste in het laatste frame verschillende makkelijke shots. Gelukkig voor Trump maakte Wakelin een cruciale fout op de groene bal en won hij met 10-9.

Door vtvn
    SPORT VOOR ABONNEES
    Meest recent