Venetië sluit bezienswaardigheden voor een tijdje

Bron © Condé Nast Travel, The Independent

Toeristen die dit weekend op de Strada Nuova in Venetië willen wandelen of de Ponte della Costituzione willen oversteken, zijn eraan voor de moeite. Omdat veel Italianen voor het lange weekend van 1 mei naar de Dogenstad trekken, heeft de burgemeester beslist alternatieve routes aan te leggen voor toeristen.

Aangezien de in Italië populaire feestdag voor de Dag van de Arbeid dit jaar op dinsdag valt, nemen veel Italianen een lang weekend. Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië vreest een overrompeling van zijn stad, nadat ook het paasweekend al uitzonderlijk druk was. Hij besloot daarom om bepaalde routes van 28 april tot 1 mei voor te behouden voor de plaatselijke bevolking.

Wie niet over een ‘Venezia Unica’-kaart beschikt, krijgt zo geen toegang tot de Strada Nuova, Venetiës populairste boulevard. Die wordt door veel toeristen gebruikt om het San Marco-plein te bereiken. Ook het Piazzale Roma-plein en de door Santiago Calatrava ontworpen Ponte della Costituzione zijn enkel bereikbaar voor locals. Toeristen worden omgeleid via achterstraatjes.

Ook in de zomer?

Wie met de auto de stad wil binnenrijden en niet op voorhand een parkeerplaats heeft gereserveerd, riskeert afgeleid te worden uit het centrum. Zelfs de ferry's zullen de toeristen niet afzetten aan de centraal gelegen Riva degli Schiavoni, maar aan de noordelijkere Fondamente Nuove.

Toeristen die de stad dit weekend bezoeken, wordt aangeraden om de Facebook- en Twitter-pagina van de stad in de gaten te houden. Daar worden alle omleidingen en andere maatregelen aangekondigd.

Voorlopig zijn de maatregelen beperkt tot het weekend van 1 mei, maar volgens de Corriere della Sera denkt de burgemeester eraan om de alternatieve routes ook in de zomer te gebruiken. Venetië ontvangt elk jaar 30 miljoen toeristen, en het plaatselijke bestuur heeft de bescherming van het erfgoed en de leefbaarheid in de stad hoog op de agenda geplaatst.

Door rvs