Toma Nikiforov (-100 kg) staat in finale van EK Judo en heeft dus minstens zilver

Bron © BELGA

Foto: AFP

Toma Nikiforov heeft zich zaterdag op de slotdag van het EK judo in het Israëlische Tel Aviv in de klasse tot 100 kg verzekerd van een finaleplek. Onze landgenoot klopte in de halve eindstrijd de Wit-Rus Daniel Muteke (IJF 50) in de golden score met waza-ari. In de finale wacht de Fransman Cyrille Maret (IJF 14).

De Belgische nummer zes van de wereld was in zijn eerste kamp in groep B met ippon te sterk voor de Italiaan Giuliano Loporchio (IJF 34). Aansluitend klopte de Brusselaar, al goed voor EK-zilver (2016) en EK-brons (2015), de Litouwer Karolis Bauza (IJF 108) met waza-ari. In zijn kwartfinale zette de 25-jarige Nikiforov de Rus Niiaz Bilalov (IJF 18) opzij met een ippon na amper 48 seconden. Nu ging dus de Wit-Rus Daniel Muteke opzij. Nikiforov bezorgt ons land dus sowieso een tweede plak. Vrijdag zorgde Sami Chouchi voor de eerste Belgische medaille. In de klasse tot 81 kg won hij zilver.

Lees ook:Sami Chouchi grijpt op het EK Judo naast het goud in klasse tot 81 kg

Naast Nikiforov stapten nog drie Belgen zaterdag de tatami op, maar zij deden het minder goed. Joachim Bottieau (IJF 61) vloerde in de eerste ronde van de klasse tot 90 kg de Cyprioot Georgios Kroussaniotakis (IJF 256) met ippon. Tegen de Georgiër Ushangi Margiani (IJF 14) ging de winnaar van EK-brons in 2012 en 2013 met waza-ari onderuit. Voor Benjamin Harmegnies (IJF 41) eindigde het EK in de klasse boven 100 kg na een kamp. Hij verloor met ippon (na drie bestraffingen) van de Bosniër Harun Sadikovic (IJF 57).

Een Belgische vrouw kwam zaterdag in actie. Sophie Berger (IJF 102) onderging in de min 78 kg tegen de Nederlandse Karen Stevenson (IJF 6) de wet van de sterkste en kreeg een ippon aangesmeerd.

Benjamin Harmegnies baalt na vroege uitschakeling

Benjamin Harmegnies (IJF 41) zocht in de mixed zone van het Tel Aviv Convention Center minutenlang naar een verklaring waarom hij zijn eerste EK-kamp op strafpunten verloor tegen de Bosniër Harun Sadikovic (IJF 57). “Ik was geen enkel moment in gevaar”, reageerde het zwaargewicht (+100 kg).

Harmegnies was met veel ambitie naar het EK in Israël gekomen. “Het draaide de laatste maanden helemaal naar wens en dus wilde ik van dit EK gebruik maken om een stap voorwaarts te zetten in mijn carrière. Dat is dus niet gelukt en daarom is de ontgoocheling bijzonder groot.”

Toma Nikiforov (-100 kg) staat in finale van EK Judo en heeft dus minstens zilver
Benjamin Harmegnies, links op de foto. Foto: BELGA

De 27-jarige Harmegnies domineerde de kamp maar in de golden score kreeg hij een fatale derde strafpunt achter zijn naam. “Ik spreek mij niet uit over het feit of het juist toegekend werd of niet. Strafpunten geven altijd aanleiding tot discussie. Maar ik was wel baas in de kamp. Sadikovic heeft wel heel goed verdedigd maar omgekeerd amper aangevallen. Ik was geen enkel moment in gevaar en dan komt het hard aan als je verliest.”

Sophie Berger laat hoofd niet hangen na snelle exit

Sophie Berger zat aanvankelijk in zak en as na haar vroege uitschakeling op het EK judo in Tel Aviv. De nummer 102 op de ranking werd in haar eerste duel van de min 78 kg met ippon gevloerd door de Nederlandse topper Karen Stevenson (IJF 6). Maar na peptalk van coach Cédric Taeymans kwam de 21-jarige judoka zelfverzekerd uit de hoek. “Ik ga terugvechten”, klonk het.

Over de kamp tegen Stevenson had Berger een goed gevoel. “Ik wist uiteraard dat zij een sterke tegenstandster zou zijn, maar daar heb ik mij vooraf geen zorgen over gemaakt. Tijdens de kamp had ik een paar keer het gevoel dat ik haar aankon maar uiteindelijk heeft zij op ervaring toch twee keer kunnen scoren.”

Berger heeft in ieder geval genoten van haar eerste EK en wil stap voor stap naar de top toe werken. “Het was heel leuk om voor zo een talrijk publiek de tatami op te mogen. Het gaf mij eerder een kick dan dat ik onder de indruk kwam. Dit smaakt naar meer en daar wil ik hard voor gaan werken. Zonder twijfel zit ik nu in de juiste gewichtsklasse en ik ben nog jong waardoor ik nog veel progressiemarge heb. Ik heb hier de motivatie gevonden om terug te vechten.”

    Meest recent