10 cultuurtips vol oude bekenden

Foto: (c) Handelsbeurs

Gent - De nieuwe cultuurweek in Gent verwelkomt oude vrienden. Het onverwoestbare Kommil Foo of Vuile Mong. Enkele jongere festivals raken stilaan ook ingeburgerd: Ha’fest en het lentefestival Hidirellez zijn er weer. Stadscomponist Fulco Ottervanger gaat met Beethoven aan de slag. En zelfs Hugo Claus keert even terug. Was hij ooit wel weg uit Gent?

Vuile Mong en Co en dochter, De illustratie

maandag 30 april, 21 u, Trefpunt café, Gratis

De laatste twee keer dat we hem aan het 'werk' zagen, was dat tijdens bevlogen toespraken: één keer op het plein bij Sint-Jacobs, tijdens de viering van de 80ste verjaardag van Walter De Buck. Meer recent deed Mong Rosseel even bevlogen zijn ding  tijdens de voorstelling van Sandwichkinderen, het boek van Jamilia Channouf, die jarenlang voor zijn Vieze Gasten werkte. "Wanneer zouden we hem nog es echt aan het werk kunnen zien, dachten we toen. En zie, dat kan dus , want Mong Rosseel heeft ondertussen zijn dochter Tamara mee op het podium. Samen met een aantal muzikanten vormen ze De Illustratie. Ze beloven oud en nieuw werk te brengen. Allen daarheen, voorwaar!

Meer info

Fenne Lily

dinsdag 1 mei, 19u30, NEST, 12 en 15 euro

Op haar 16de liet ze haar eerste zelfgeschreven nummer op de wereld los en daar haalde ze twintig miljoen Spotify-streams mee. Fenne Lily is een jonge singer-songwriter uit Bristol . Niet meteen op zoek naar typische popsounds, maar naar een fragiel evenwicht  tussen breekbare gitaarballades, neo-folkklanken en knisperende electronica. Binnenkort verschijnt haar eerste plaat, waar John Parih, de producer van PJ Harvey, achter de knoppen ging voor zitten.
 

--

 

Misschien Marieke

donderdag 3 en vrijdag 4 mei,  20 u, Minardschouwburg , 12 en 16 euro

Lieve Blancquaert verruimt haar horizonten en focust zich deze zomer niet alleen op fotografie, maar ook op theater. Met Misschien Marieke schreef ze in opdracht van Theater Aan Zee- curator Dirk Pauwels een theatertekst over een pas bevallen vrouw die twijfelt aan het moederschap. Het is actrice Greet Jacobs die ­Blancquaerts eerste ­monoloog mag vertolken. Centrale vraag in het verhaal: is ­iemand die met moeite in staat is om voor zichzelf te zorgen, in staat om voor een kind te zorgen? 

Lees meer.

Schoft, Kommilfoo

vrijdag 4 mei, Capitole, 20 u, 26 en 28 euro

Daar toeren ze nu toch al een tijdje mee, horen wij u zeggen. Klopt, maar dat heb je met dingen die goed zijn en die over het leven gaan, waardoor ze boven alle hypes heen stijgen en goed blijven. Na al die jaren lijken de broers elkaar alsmaar beter te kennen. Dat vertaalt zich ook deze keer in een prachtige voorstelling waarin Mich en Raf Walschaerts aan de hand van hun beider persoonlijkheden de mens in u en mij ontleden. En daarmee in alle vormen ontroeren. 

Meer info

Ha’fest

vrijdag 4 en zaterdag 5 mei, Handelsbeurs

Nog voor het echte festivalseizoen losbarst, ontploffen de eerste twee letters van de Handelsbeurs. Ha’fest brengt voor de vijfde keer een aanstekelijke en grensverleggende muziekhappening naar de Handelsbeurs. Foyer, concertzaal en zonneterras ontvangen onder meer Jaga Jazzist, Ansatz der Maschine en Inwolves.

meer info
 

Fungal Futures, expo

vanaf vrijdag 4 mei tot 18 november, De Wereld van Kina: de Tuin


Het was een vast nummertje in de biologieles, “mycelium, de zwamdraden van een paddenstoel”. Maar we geven grif toe dat we niet konden vermoeden ooit dit nummertje boven te halen in de cultuurkalender. En nu is het zover. In De wereld van Kina (de Tuin) opent vrijdag de tentoonstelling Fungal Futures. Wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers gingen helemaal loos met zwammen in hun zoektocht naar de materialen van de toekomst. Zwammen kunnen zelfs een alternatief bieden voor plastic, rubber, hout en leer. Iets om over na te denken tijdens uw volgende toast champignon.

meer info

Hugo Claus beslist. 

zaterdag 5 mei, Hotsy Totsy, 21 u.

Claus had iets met Gent, en naar aanleiding van de herdenking dat het 10 jaar geleden is dat de schrijver-dichter-regisseur euthanasie liet uitvoeren, is er ook in Gent een evenement. Waar anders dan in de Hotsy Totsy, in die tijden uitgebaat door de Motte en Guido Claus, de jongere broer van Hugo.

Eerder dit jaar verscheen de luistercd Nee, ik beslis, met ruim twintig gedichten en liedteksten van Hugo Claus. Claus draagt er zelf een aantal nooit eerder gepubliceerde gedichten voor, maar de cd bevat vooral op muziek gezette gedichten. Die zijn niet gloednieuw, want in de Hotsy Totsy raakte de toen jonge componist en zanger Steef Verwée in contact met Claus en werkte hij mee aan Claus on the Rocks voor het muziektheater Arena in Gent. Dank zij muziekuitgever  Hans Kusters is er nu een cd, met tektstboek.Steef Verwée, Patricia Beysens en Eddy Aelbrecht. Beysens en Verwée vertellen ook over de hoogdagen van de Hotsy Totsy. Motte, meter van de cd, keert voor de gelegenheid nog eens terug naar haar Hotsy Totsy.

Gent in G, de grootste fanfare van de Stad

zaterdag 5 mei, 11u,  park naast de Stadshal, gratis

Braafjes binnen de lijnen van de concertzalen kleuren, dat zag niemand Fulco Ottervanger doen tijdens zijn lopend mandaat als Gents Stadscomponist. Voor zijn eerstvolgende project hij hij in elk geval geen lijnen, laat staan concertzalen nodig. Gewoon u allen, veel instrumenten, een G (sol) akkoord, en het parkje naast de Stadshal. Fulco schreef een eenvoudige partituur “Gent in G” en vraagt nu alle Gentse muzikanten mee te komen spelen in deze ode aan de stad. 

meer info, de partituur en de instructies van de Stadscomponist
 

Drukdrukdruk 2018, grafiekweekend

zaterdag 5 en zondag 6 mei, diverse locaties

Wie maandag aan zijn collega’s vertelt dat het weekend weer druk druk druk was, stelt zich voor één keer niet aan. Waarschijnlijk genoot hij of zij met volle teugen van het grafiekweekend “drukdrukdruk”. Het programma is inderdaad stevig: workshops, artist talks en sessies rond grafiek. Daarna hebben zeefdruk, risoprint of lino geen geheimen meer voor u.

meer info

Hidirellez, lentefestival 

zondag 6 mei, 12u, JAGO (terreinen voetbalclub) Sint-Amandsberg, gratis

Is er een mooiere reden om te feesten dan de lente? Het internationale lentefeest Hidirellez is al voor de vierde keer op rij doorgesijpeld naar Gent. Duizenden bezoekers genieten er steevast van picknick en randanimatie, overgoten door knisperende, energieke muziek. Op het programma dit jaar onder meer  Ibidiklar, Gnawa de Bruxelles, de Ledebirds, Süheyla & Blues of Rumeli, Ismail Altunsaray.

meer info

 

Door An Rosiers, Klaas Vandromme en Rudy Tollenaere
VOOR ABONNEES