Opnieuw bombardementen op Syrische legerbasissen

© REUTERS

In het centrum van Syrië zijn zondag opnieuw bombardementen uitgevoerd op militaire basissen. Dat melden de Syrische staatsmedia. Eerder had ook al de Britse ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten de luchtaanvallen gemeld. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en of er slachtoffers zijn gevallen.

Volgens het staatspersagentschap Sana werden “militaire stellingen” om 22.30 uur lokale tijd (21.30 uur Belgische tijd) met raketten bestookt in de gouvernementen Hama en Aleppo.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat een van de bombardementen werd uitgevoerd op de basis van de 47ste Brigade nabij Salhab, ten westen van de stad Hama. Daar zijn ook Iraanse troepen gestationeerd. Daarnaast werd ook de militaire luchthaven bij Al-Nayrab, ten zuidoosten van de stad Aleppo, aangevallen.

Bronnen dicht bij de Syrische regering zeggen aan het Duitse persagentschap DPA dat ook luide explosies zijn gehoord op de Iraanse basis in Nahr al-Bared, 60 kilometer ten noordwesten van Hama.

Aanval van Israël?

Wie verantwoordelijk is voor de bombardementen, is niet duidelijk. In sommige Syrische media wordt gehint op een Israëlische aanval. Dat land wordt door Syrië en bondgenoot Rusland al beschuldigd van de bombardementen van 9 april op de basis T-4 van de Syrische luchtmacht nabij Tiyas, in het centrale gouvernement Homs. Volgens het Russische ministerie van Defensie zette Israël toen twee F-15’s in om de luchtaanval, die aan minstens veertien Syrische en Iraanse militairen het leven kostte, uit te voeren. Israël zelf weigerde te reageren.

De aanval op T-4 kwam er minder dan 48 uur na de dodelijke vermoedelijke chemische aanval op Douma, de laatste rebellenenclave in Oost-Ghouta in Syrië, die enkele dagen later door de Syrische regimetroepen werd ingenomen. Als vergelding daarvoor voerden op 14 april de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bombardementen uit op meerdere Syrische doelwitten. De landen achtten het Syrische regime verantwoordelijk voor de aanval.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten