Anderlecht valt in zijn plooien: dit zijn onze vier belangrijkste conclusies na zege paars-wit

© Isosport

Coach Hein Vanhaezebrouck had “90 minuten goed voetbal gezien” van zijn ploeg, maar hij overdreef. Daarvoor voetbalde Anderlecht tegen het weer stug georganiseerde Charleroi voor de rust te traag en te ongeïnspireerd. Maar het doelpunt van Gerkens vlak voor rust bevrijdde paars-wit en na de rust bleek steeds meer dat Anderlecht in zijn plooien valt. “Het komt er stilaan allemaal uit”, verwoordde een duidelijk tevreden Vanhaezebrouck. Wij vatten het belangrijkste samen.

De gele kaarten voor Leander Dendoncker, Kums en Sels noemde de Anderlechtcoach het enige negatieve aan de match van zijn ploeg. Voor het overige dronk Hein Vanhaezebrouck wel héél content van zijn pint achteraf. “Stilaan brengen we wat we willen brengen.” En dan springen deze vier er uit.

1. Dendoncker haalt weer zijn beste niveau De West-Vlaming zei het zelf achteraf: “Ik heb niet mijn beste seizoen achter de rug, maar ik wilde wel in deze play-offs mijn beste beentje voorzetten.” Defensief onwrikbaar, rushes naar voor, en eindelijk ook weer scorend, zijn eerste dit seizoen. Met de stuwende kracht van zijn aanvoerder vindt héél Anderlecht stilaan zijn beste beentjes. “Leander ís ook heel belangrijk”, aldus Vanhaezebrouck. “Hij was gewoon top. Al enkele weken spelen we defensief uitstekende matchen, alleen werden we niet beloond. Je ziet het aan zijn diagonale ballen, linkervoet, rechtervoet… dat hij goed in zijn vel zit. Hij groeit in zijn defensieve rol én brengt steeds meer bij in balbezit. We kunnen bij de opbouw al eens Kums en Trebel overslaan.”

2. Najar geeft ploeg op rechts weer vleugels Stráf, de prestatie van de rechterflank. De laatste match van de Hondurees dateerde al van 8 september. “Ik had hem goed verwacht”, aldus Vanhaezebrouck. “Maar zó goed? Neen.”Al wil hij Appiah en Saelemaekers niet afvallen. “Appiah heeft het heel goed gedaan, met zes, zeven assists. Alleen heeft hij die individuele actie niet van Najar. En ook Saelemaekers heeft het op die leeftijd in vijf PO1-matchen heel goed gedaan. Wees gerust, rechts zal er niets meer bijkomen.”

3. Morioka - assist en goal - vindt zijn draai Er waren al matchen dat de Japanner te vaak te afwezig was, maar gisteren stond hij er wel: een geweldige diepe bal op Gerkens die de eerste goal inleidde én zijn vijfde goal voor paars-wit. Net op tijd weer in vorm dus. Hij weet waarom: hij wil naar het WK, “en als bankzitter wordt dat moeilijk.” Zijn coach toonde zich in elk geval tevreden: “Ryo had goed getraind, veel gescoord op training ook. Ik vond hem vandaag héél degelijk en verdienstelijk. Hij had zelfs twee keer kunnen scoren.”

4. Zelfs tevreden over Ganvoula Teodorczyk was geschorst en door het plotse overlijden van zijn broer in diepe rouw. “Ik kan echt nog niet zeggen of hij volgende week inzetbaar is”, aldus Vanhaezebrouck. Die zich tevreden noemde over de prestatie van de al zo vaak verguisde Silvère Ganvoula, zijn enige alternatief in de spits. Die miste in de eerste helft wel weer een goeie kans, maar hij toonde zich wel erg werklustig en dreigend. “Ik zag acties, voorzetten. Silvère kan terugblikken op een heel degelijke match.”***De conclusie mag duidelijk zijn: Anderlecht haalde met 9 op 18 in deze play-offs al een punt meer dan Club Brugge. Én het spel wordt steeds beter. En ze worden efficiënter. En de bepalende spelers brengen wat verwacht. Het wordt meer dan een prestigematch, zondag in Brugge.

Hoofdpunten