Te veel stress? Probeer eens een stukje chocolade

Foto: Shutterstock

Over de plus- en minpunten van chocolade zijn al ettelijke liters inkt gevloeid, maar nu zijn Amerikaanse onderzoekers nog met een nieuwe bevinding op de proppen gekomen: chocolade helpt tegen de stress. Maar opgelet, dat geldt enkel voor donkere chocolade.

De volgende keer dat je stress hebt, is het misschien een goed idee om je toevlucht te zoeken tot die reep chocolade die je nog in de kast hebt liggen. Dat is althans wat onderzoekers van het Loma Linda University Adventist Health Sciences Centre adviseren. Uit hun studie blijkt namelijk dat chocolade helpt om stress te bestrijden. Al moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden: enkel donkere chocolade met een cacaogehalte van meer dan 70 procent is daarvoor effectief.

En dat is niet het enige dat ze ontdekten, chocolade zou ook ontstekingsremmend werken. Bovendien zou het een positieve impact hebben op je humeur, geheugen en weerstand. Een wondermiddel kortom. "Jarenlang werd enkel gekeken naar de invloed van donkere chocolade op hersenfuncties vanuit het standpunt van de hoeveelheid suiker. Hoe meer suiker, hoe blijer, klonk het. Dit is de eerste keer dat werd gekeken naar de impact van grote hoeveelheden cacao in kleine dosissen, zoals in een chocoladereep, op mensen en dat op lange termijn", zegt hoofdonderzoeker Dr. Lee S. Berk.

Gelukkiger

Alsof dat nieuws nog niet goed genoeg is, blijkt ook nog eens dat chocolade je simpelweg gelukkiger maakt. Volgens Dr. Berk bestaat er dus gewoon een wetenschappelijke reden om zo nu en dan van een stukje of reep te genieten, zeker als je in een dipje zit. "Maar hou wel in het achterhoofd dat het enkel om donkere gaat", besluit Dr. Berk.

 

Door flb
AANGERADEN