Wij gingen een kijkje nemen in een Lidl die wél open is, en waren er bijna alleen

Foto: tg

Meise -

Het sociaal conflict bij warenhuisketen Lidl breidt steeds verder uit. De vijf distributiecentra zijn sinds zondagavond geblokkeerd, waardoor geen enkele vestiging nog bevoorraad wordt. Intussen zijn nog twee op de drie Lidl-warenhuizen maandag nog open. Wij gingen maandagochtend langs in die van Meise (Vlaams-Brabant).

OVERZICHT. Vandaag naar de Lidl? Dan staat u hier voor gesloten deuren

Op andere dagen staat het parkeerterrein van de Lidl in Wolvertem-Meise zo goed als vol. Nu staan er amper auto’s. Buiten aan de deur staat een kar met tuinhaksel en plantjes in promotie. Dat is niet abnormaal. Maar zo zien passanten zeker dat deze winkel ondanks de staking open is. Toch zijn er duidelijk veel klanten die het zekere voor het onzekere kiezen en elders hun boodschappen doen. Het parkeerterrein van de Aldi, ongeveer een kilometer verder, staat wel vol.

Nochtans zijn er amper lege rekken. Sommige producten zijn wel bijna uitgeput. En dat zal er niet op verbeteren, want de vijf distributiecentra van Lidl - in Courcelles, Marche, Genk, Wevelgem en Sint-Niklaas - zijn al sinds zondagavond geblokkeerd. “Er is niets uitgereden”, bevestigt BBTK-vakbondsssecretaris Jan De Weghe.

Wij gingen een kijkje nemen in een Lidl die wél open is, en waren er bijna alleen
Foto: tg

Het begint bij het water dat vlak bij de ingang staat. Wie zich nog wil bevoorraden, zal zich moeten reppen. De paletten zijn immers bijna leeg.

Ook in de rekken met verzorgingsproducten zijn er gaten. Onder andere maandverband, vochtige doekjes en shampoo ontbreken. Of het vandaag nog binnenkomt? Het personeel, dat verder zwijgt over de staking, vreest ervoor.

Wij gingen een kijkje nemen in een Lidl die wél open is, en waren er bijna alleen
Foto: tg

In de diepvriezers zijn er geen Belgische frieten meer. En ook wie scampi’s op het menu wilde zetten, heeft pech. Van andere producten zijn er nog paar stuks.

In de ijskast met taart en gebak is er nog wel wat keuze, al slinkt ook hier de voorraad. Nog maar één appelcake en op de rijsttaarten zien we 30 april, vandaag dus, als vervaldatum staan. De yoghurt ontbreekt ook.

De afdeling groenten en fruit is wel goed gevuld. Vele klanten zullen zelfs niet eens zien of er door de staking nu producten ontbreken. Ook de rekken met brood zijn goed gevuld.

“Het is erg gemakkelijk winkelen vandaag. We lopen hier bijna alleen rond. Dit is uitzonderlijk, want normaal draait die winkel hier zeer goed. Zeker op een dag als vandaag, na een weekend en voor een feestdag. Waarschijnlijk denken de meeste klanten dat er hier ook gestaakt wordt”, zegt vaste klant Fernand.

LEES HIER. Vrachtwagenchauffeur en vakbondsleden raken slaags aan Lidl-distributiecentrum

Dat er producten ontbreken, daar maakt hij geen punt van. “Dan nemen we gewoon wat anders”, klinkt het. Hij begrijpt de acties wel. “Het personeel is hier altijd vriendelijk. Dat ze uitgebuit worden, zoals ze op het nieuws zeggen, merk je niet als klant natuurlijk”, zegt Fernand.

Geleden schade is groot

De directie van Lidl betreurt dat ook vandaag winkels dicht blijven. “Er was afgesproken dat de vakbonden de tijd zouden krijgen om hun achterban te raadplegen en daarna naar de directie zouden terugkoppelen”, zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. “Net als de voorbije dagen blijven vandaag zo’n honderd winkels gesloten, ongeveer een op de drie. Maar de winkels die wél de deuren openden, konden amper tot niet worden bevoorraad”, klinkt het.

“Normaal gezien leveren wij elke dag in elk filiaal verse voeding. Het gaat dan om vlees, vis, verse groenten en fruit. Dat is deze ochtend niet gelukt, dus de kans bestaat dat de voorraad in de 200 filialen die wel open zijn minder groot is dan op andere dagen”, aldus Colbrandt.

Hoe hoog de geleden schade is voor de winkelketen, is volgens de woordvoerster nog niet duidelijk. “Dat zullen we pas de volgende dagen helemaal in kaart kunnen brengen”, luidt het. Maar dat het verlies groot is, dat leidt weinig twijfel.

Of de winkels woensdag gewoon weer zullen opengaan en alle filialen bevoorraad zullen worden, valt nog af te wachten.

Door Thierry Goeman
AANGERADEN
Meest recent