De cross laat zijn zonen niet los: deze ex-veldrijders ploeteren nog elke winter in de modder

Rob Peeters gaat vanaf september aan de slag bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Daar zal hij niet de enige ex-veldrijder zijn. Ook Tom Vannoppen, vice-wereldkampioen in 2002 is er ploegleider. En dat is geen toeval, het lijkt wel alsof elke voormalige veldrijder ervoor kiest om in het veld te blijven.

vva, vtvn

Lees ook: Gepensioneerde Rob Peeters gaat aan de slag als ploegleider

Minder dan twee maanden na zijn afscheid als veldrijder gaat Rob Peeters aan de slag als ploegleider bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, het team waar hij de laatste vier jaar van zijn carrière actief was. Peeters is niet de enige die na zijn carrière als veldrijder in het veld blijft. Voorbeeld genoeg.

Het recentste voorbeeld is Bart Wellens. De tweevoudige wereldkampioen bij de profs werd in 2016, een jaar nadat hij zijn fiets aan de haak hing, sportief manager en ploegleider bij Steylaerts-Verona. Intussen heet de ploeg wel Steylaerts-Betfirst.

Nys zelfs tijdens carrière al

Sven Nys timmerde zelfs tijdens zijn carrière die hij in maart 2016 beëindigde al aan een carrière binnen het veld. In december 2015 maakte hij bekend dat hij Telenet Fidea Lions had gekocht van Hans Van Kasteren. Nys is nu dus ploegleider van onder meer Toon Aerts.

© BELGA

Ook Niels Albert is nog actief in het veldrijden, sinds september 2014 leidt hij Vastgoedservice Golden Palace, intussen Veranda’s Willems-Crelan. De wereldkampioen van 2009 en 2012 was drie maanden eerder noodgedwongen gestopt met crossen door hartritmestoornissen. Een paar maanden later besloot hij om zijn ervaring door te geven als ploegleider. Wout van Aert is de absolute kopman van Veranda’s Willems.

Tot tv-commentatoren toe

Ook minder recent gestopte veldrijders waagden hun kans als ploegleider. Danny De Bie bijvoorbeeld. De ex-wereldkampioen werd na zijn carrière ploegleider bij het Fidea Cycling Team, hij zorgde mee voor de successen van Bart Wellens. Hij is ook twee jaar ploegleider geweest bij Marlux-Napoleon Games en sinds 2017 leidt hij Tarteletto-Isorex.

© Photo News

Of Adrie van der Poel, nog zo’n ex-wereldkampioen. De vader van Mathieu is ploegleider van Corendon Circus. Marc Janssens, drievoudig Belgisch kampioen veldrijden in de jaren ‘90, was dan weer lang co-commentator op VT4 tijdens veldritten. Nu is hij aan de slag bij de staf van Era Circus, de ploeg van onder andere Laurens Sweeck. Ook Paul Herygers weet wat het is om co-commentator te zijn. Hij is een van de stemmen van Sporza. Verder is Herygers sinds 2010 actief als vertegenwoordiger van het veldrijden voor de UCI.

Mario De Clercq was van 2007 tot 2016 ploegleider bij Marlux-Napoleon Games. De drievoudige wereldkampioen werd na bijna tien jaar vervangen door ex-wielrenner Gianni Meersman, maar De Clercq bleef wel aan boord als sportief coördinator. Verder is er ook Erwin Vervecken, de man die uitblonk op kampioenschappen en stopte in 2010. Hij ging na zijn carrière aan de slag als vertegenwoordiger voor het veldrijden bij de UCI en hij werkt ook voor sportmarketingbureau Golazo.

© Photo News

Ook de Belgische bondscoach heeft een verleden als veldrijder. Sven Vanthourenhout mocht twee keer als derde op het podium tijdens het WK veldrijden en had er voor zijn aanstelling als bondsboach een jaar als ploegleider bij Telenet Fidea Lions opzitten. Zo zijn er nog heel wat voorbeelden van ex-veldrijders die nog steeds actief zijn in het veld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten