Canvas draait eigen ‘Planet Earth’, maar dan in Vlaanderen

Deze zwemmende luiaard was één van de meest markante uit beelden uit het recentste seizoen van de BBC documentairereeks. Foto: Copyright BBC 2016

De makers van ‘Dagelijkse Kost’ en ‘Goed Volk’ werken aan een tv-programma dat in België nog zelden wordt gemaakt. Ze trekken zeven Belgische natuurgebieden in om er de vier seizoenen te volgen. Het resultaat wordt een natuurdocumentairereeks op Canvas om u tegen te zeggen. “We pakken dit aan alsof het een fictiereeks was.”

Voor de betere natuurdocumentaire op de Vlaamse tv denkt iedereen vanzelf aan Canvas, waar de monden open vallen bij prestigieuze producties als Planet Earth, Blue Planet, Earth’s Natural Wonders en Microcosmos. De enige inheemse toets is meestal de warme commentaarstem van Peter Cremers of Vic De Wachter. Natuurdocumentaires zijn peperduur om te maken en dus zowat het monopolie van de Britse BBC of het Amerikaanse National Geographic.

Daar komt vanaf 2020 verandering in. Hotel Hungaria, het productiehuis achter Dagelijkse Kost en Groenland, start in 2019 met de opnames van een natuurdocumentairereeks die van bijzonder veel ambitie getuigt.

Het Zwin

De docureeks, op Canvas, volgt de vier seizoenen in zeven natuurgebieden in België. Het gaat onder meer om Het Zwin in Knokke, Natuurpark ­Hoge Kempen in Maasmechelen, het Zoniënwoud ten zuiden van Brussel en Fondry des Chiens tegen de Franse grens, een uniek gebied met kalkgrasland waar wilde orchideeënsoorten groeien. Nico Van de Velde van Hotel Hungaria raakte geïnspireerd door De Nieuwe Wildernis, een Nederlandse natuurfilm uit 2013 over de vier seizoenen in een natuurgebied in Flevoland. “Die film heeft uiteindelijk anderhalf miljoen bezoekers gelokt. Dat intrigeerde ons. We kijken graag naar exotische natuurdocumentaires, maar we vergeten dat wij die prachtige natuur hier ook hebben.”

Volgens Van de Velde krijgt de docu de aanpak van een fictiereeks: “Dat betekent sowieso een groot budget, wat nodig is. Er is heel wat nieuwe technologie om fauna, flora en dieren in beeld te brengen.” Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft geld uitgetrokken voor verdere research: “Dat zal ­allesbepalend zijn voor de effectieve realisatie van deze grote productie.”

De makers kunnen sowieso een ­beroep doen op de expertise van een autoriteit: Pim Niesten, een Belgische bioloog en “wildlife filmmaker” die heel wat prijzen heeft verzameld met zijn camerawerk voor onder meer ­National Geographic. Een presentator krijgt het programma niet: “De natuur en de dieren zijn de grootste hoofdrolspelers.” Elk natuurgebied krijgt wel een ambassadeur die achter de schermen meewerkt en eigen accenten legt. Die komen niet in beeld, al zijn het stuk voor stuk internationaal gerenommeerde Belgen, zoals mode­ontwerpers en architecten.

Vrijwilligers gezocht

Het moet ook meer dan een tv-programma worden. Tijdens de opnames zullen er voortdurend beelden online opduiken: “We willen een gemeenschap uitbouwen van vogelspotters, plantenkenners, noem maar op. We zijn trouwens nog altijd op zoek naar vrijwilligers met expertise. Het belangrijkste is dat mensen onze natuur kunnen herontdekken.”

Door Tom De Leur
TOP 10 MEEST GELEZEN