Koning Albert II bekomt van twee operaties in kasteel Belvédère

Bron © eigen berichtgeving

Foto: Photo News

Koning Albert II is alweer thuis nadat hij de voorbije weken twee chirurgische ingrepen onderging. “Beide operaties verliepen zonder complicaties”, meldt het Paleis woensdagnamiddag. “Koning Albert II is vandaag, samen met koningin Paola, teruggekeerd naar het kasteel Belvédère, waar hij verder herstelt.”

De 83-jarige Albert II lijdt al lange tijd aan een coronaire hartaandoening, waarvoor hij reeds in 2002 onder het mes moest. Een recent cardiologisch onderzoek wees op een verergering van de aantasting van de kransslagaders en op een stenose van de aortaklep.

Een aortaklepstenose betekent dat er een vernauwing is van de aortaklep, die daardoor niet wijd genoeg open kan. De aortaklep zorgt er normaal gezien voor dat het bloed, dat van de linkerkamer naar de rest van het lichaam gepompt wordt, niet naar het hart kan terugkeren.

Koning Albert II bekomt van twee operaties in kasteel Belvédère
Kasteel Belvédère Foto: Photo News

Nieuwe aortaklep

“Het multidisciplinair team van het departement voor hart - en vaatziekten van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc voerde in op 19 april een coronaire angioplastiek uit”, legt communicatiedirecteur Rafike Yilmaz uit. “Daarbij werd een stent aangebracht ter hoogte van de arteria interventricularis anterior.”

“De ingreep werd met succes uitgevoerd en op 30 april onderging koning Albert II een tweede interventie waarbij de aortaklep werd vervangen. Het ging om een zogenaamde percutane aortaklep implantatie. Tijdens deze tweede ingreep werd de nieuwe klep aangebracht aan de uitgang van het hart, zonder de thorax te openen.”

Albert II was in totaal net geen twintig jaar koning van België: van 9 augustus 1993 tot 21 juli 2013. Op de nationale feestdag van vijf jaar geleden deed hij troonsafstand en werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon Filip. Koning Albert II viert volgende maand zijn 84ste verjaardag.

Door Wim Verhaert
VOOR ABONNEES