IN BEELD. Bijna 100 Romeinse graven opgegraven in Koninksem

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© Kolmont

© Kolmont

© Kolmont

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

1 / 12

Archeologen hebben op de Heufkensberg in Koninksem (Tongeren) een grafveld met bijna honderd oude graven en een Gallo-Romeinse tumulus gevonden. Dat gebeurde op de laatste grote verkaveling in Tongeren van zo’n 4,2 hectare, waar wordt gestart met de bouw van 43 nieuwe woningen.

BELGA

De ontwikkeling van de laatste grote verkaveling aan de rand van de stad - genaamd ‘Op de Heufkens’ - ging donderdag van start. Projectontwikkelaar Kolmont zal er twaalf halfopen woningen bouwen, terwijl nog 31 bouwgronden voor open bebouwing beschikbaar worden gesteld. Alle andere woonuitbreidingen rond het Tongerse stadscentrum en daarbuiten zijn intussen volgebouwd.

De ontwikkeling van de site was voor archeologen de laatste kans om er op zoek te gaan naar waardevolle vondsten. Het projectgebied maakte in het verleden immers deel uit van het zuidwestelijke grafveld van Romeins Tongeren, dat een van de drie bekendste Romeinse grafvelden rond de stad is. Aangezien het zelden voorkomt dat dergelijke grote percelen samen in ontwikkeling gaan, was het een bijzondere kans voor Studiebureau Archeologie om het terrein de voorbije maanden te onderzoeken.

De experts legden een grafveld uit de eerste tot vierde eeuw bloot, met bijna honderd oude graven en een Gallo-Romeinse tumulus. Meer concreet vonden ze 54 crematiegraven, elf inhumatiegraven met skeletten en zeventien rituele aardwerken. Verder werd een dertigtal greppels en grachten onderzocht, wat leidde tot de ontdekking van een ‘kringgreppel’, een restant van een grafheuvel.

Projectontwikkelaar Kolmont zal alle vondsten schenken aan de stad Tongeren en aan het Gallo-Romeins Museum. Doordat de archeologische onderzoeken zijn afgerond, kunnen de eerste werken aanvatten. Eind 2019 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen ‘Op de Heufkens’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten