Waarom Meghan Markle soms een prinses zal zijn, maar soms ook niet

Foto: PN

Als de Amerikaanse Meghan Markle op 19 mei haar jawoord aan prins Harry geeft, zal ze soms een prinses zijn. Soms ook niet. Hoe de vork precies in de steel zit, legt royaltywatcher Max Foster uit aan CNN.

Als Meghan met Harry is getrouwd, wordt ze Her Royal Highness Princess Henry of Wales. Daarnaast krijgt ze van de Queen nog een andere titel van hertogin of gravin. Hoewel in de eerste benaming het woord ‘prinses’ zit, betekent het niet dat ze dezelfde status zal krijgen als een echte prinses. om de simpele reden dat ze geen koninklijk bloed heeft.

Buiging

Een oude koninklijke traditie bepaalt immers de positie van de vrouw op basis van de aanwezigheid van haar man, die wél over ‘blauw bloed’ beschikt. In de praktijk wordt deze rangorde duidelijk gemaakt door middel van buigingen. Concreet: prins Harry is momenteel zesde in lijn voor de troon. Telkens hij en zijn vrouw Meghan samen verschijnen, zal iedereen onder Harry (onder wie prins Andrew en prinses Beatrice) voor hen moeten buigen.

Waarom Meghan Markle soms een prinses zal zijn, maar soms ook niet

Altijd een royal

Alles verandert als Meghan Markle alleen op stap is. Dat verliest ze haar titel van prinses en is ze gewoon hertogin of gravin, die moet buigen voor iedereen die boven haar staat. Inclusief prins Andrew, prinses Beatrice en haar schoonzus Kate Middleton. Zolang ze met de prins getrouwd is, zal ze wel altijd een royal zijn. Stel nu dat het aanstaande bruidspaar ooit een dochter krijgt, dan zal zij wel een volwaardig prinsesje zijn omdat er koninklijk bloed door haar aderen zal stromen. Dit gebeurde trouwens ook bij prinses Diana en prins Charles: hun kinderen werden gezien als volwaardige prinsen.

Geen prinses of prinsje voor Charlotte

Is de regelgeving nog niet complex genoeg? Dan is er nog prinses Charlotte, de dochter van Kate Middleton en prins William, wiens toekomstige kinderen volgens het blad Town & Country geen royale status zullen krijgen. De kroost van prins George en prins Louis zullen wel een adellijke titel krijgen. Om zo’n verwijzing te krijgen moet je immers de dochter zijn van een prins of met een prins trouwen. De kleinkinderen van Kate en William, komend uit de families van prins George en prins Louis zullen dus prinsen of prinsessen zijn. De kinderen van prinses Charlotte niet. Nog een detail: momenteel is prinses Charlotte vierde in lijn voor de troon, maar als prins George op een dag een gezin sticht, komen die voor haar in de ranglijst te staan.

Waarom Meghan Markle soms een prinses zal zijn, maar soms ook niet
Door vwh