Zara, H&M en Topshop bannen mohair na gruwelijke beelden

Foto: Shutterstock

Na een reportage van dierenrechtenorganisatie PETA over de slechte behandeling van angorageiten hebben grote modespelers zoals H&M, Zara en Topshop beslist om mohair te bannen.

Nadat in 2013 grote merken al angorawol van konijnen aan banden hebben gelegd, lijkt nu mohair van angorageiten aan de beurt. 

Arcadia Group zal geen mohair meer kopen voor de acht merken in het portfolio waaronder Topshop. De zeven merken van Inditex, waaronder Zara, de acht merken van de H&M Group en Gap Inc. zullen helemaal mohair-vrij zijn in 2020, deelt dierenrechtenorganisatie PETA mee.

Mohair wordt gemaakt met de vezels van de binnenste laag van de vacht van angorageiten. Het wordt vaak gebruikt voor truien en sjaals, maar wordt ook verweven in andere stoffen om die zachter te doen aanvoelen.

Dierenmishandeling

Dierenrechtenorganisatie PETA bracht onlangs een schokkende reportage naar buiten over de slechte behandeling van angorageiten. De organisatie ging undercover bij twaalf bedrijven in Zuid-Afrika waar angorageiten worden gefokt en draaide daar vreselijke beelden. De dieren worden er met geweld benaderd, ze worden mishandeld en gedood zonder verdoving. De helft van de totale productie van mohair komt uit Zuid-Afrika.

De grote modespelers reageren geschokt op de documentaire en willen stoppen met de verkoop van kleding waar mohair is in verwerkt. Dat zal wel nog even duren. "Tegen 2020 is realistisch", zegt een woordvoerder van H&M aan Washington Post. 

Na de levend gevilde konijnen in de reportage van PETA, zorgt de dierenrechtenorganisatie dus opnieuw voor een doorbraak in de mode-industrie. 

Opgelet, de beelden uit de bedrijven in Zuid-Afrika zijn schokkend:

Door elvh
    VOOR ABONNEES