Anke Van dermeersch wil hoofddoekenverbod voor minderjarige meisjes

© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het Vlaams Belang gaat een wetsvoorstel indienen om een hoofddoekenverbod voor meisjes onder de 18 jaar in te dienen. Dat kondigde Anke Van dermeersch vrijdag aan op de voorstelling van haar boek A.N.K.E. #PolitiekIncorrect. Ze vindt ook dat zij in 2019 de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement moet trekken. Partijvoorzitter Tom Van Grieken kan beter de Kamerlijst trekken omdat de Kamer nog steeds politiek relevanter is.

wver

In haar boek schetst Van dermeersch haar carrière, eerst als miss België, die dan via de VLD in de politiek belandde om uiteindelijk bij het Vlaams Blok/Belang terecht te komen. Daarbij schuwt ze de spitante anekdotes niet, zoals de ontmoeting op het kantoor van de liberale nestor Herman De Croo, die ook prins Laurent had uitgenodigd, en die zijn interesse voor haar niet onder stoelen of banken stak. Een verhaal dat intussen door De Croo ontkend werd.

© Photo News

Van dermeersch besteedt veel aandacht aan ‘Vrouwen tegen islamisering’, een beweging die aan de partij gelinkt is en waar zij voorzitster is. In die hoedanigheid heeft ze - vaak met Filip Dewinter - heel wat gereisd in de Arabische wereld, tot in Irak en het Syrië van president Assad.

Koran

De cover van haar boek verwijst overigens naar dit engagement: daarop prijken de benen van de ex-miss, met één hak die rust op een exemplaar van de koran. Dat leverde haar meteen een klacht met burgerlijke partijstelling op van Dyab Abou Jahjah en Meryem Kaçar, de oprichter van de partij Be.One, omdat het beeld een belediging zou vormen voor de moslimgemeenschap en een aantal wetten rond anti-racisme en anti-discriminatie zou overtreden.

Van dermeersch reageerde vrijdag dat ze geen weet had van de klacht en stelde zich ook vragen bij de relevantie van de klacht vanwege een “asielbedrieger, die via een huwelijk de Belgische nationaliteit heeft verworven en een hezbollah-lid is”. Ze voegde er ook aan toe na de klacht enkele bedreigingen te hebben ontvangen, waar ze overigens niet zwaar aan tilt.

LEES OOK

Nu in het nieuws